Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nadolazeća turistička sezona

Novi ministar apelira da se u turizmu pazi na omjer cijene i kvalitete

Zagreb: Tonči Glavina dolazi na sjednicu Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
29.05.2024.
u 20:59

Ne vidim razlog da Hrvatska bude jeftinija od konkurencije, ali isto tako ni skuplja, kaže ministar Tonči Glavina

Hrvatska je ove godine, do jučer, ugostila 3,4 milijuna turista koji su ostvarili 10,4 milijuna noćenja i tako upisala plus prema rekordnoj lanjskoj predsezoni od deset i 11 posto. Brige nema ni za nastavak turističke godine, a novi je ministar turizma i sporta na sastanku s predstavnicima sektora i službi koji se brinu o našim gostima istaknuo kako se ispunjava jedan od najvažnijih strateških ciljeva turizma da Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija.

– Dosad je fokus u turizmu bio na rastu turističkog prometa, a odsad treba biti na strukturi ponude prilagođenoj viziji iz naših strateških dokumenata. Bitno je da posjet raste u pred i posezoni, u glavnom dijelu turističke godine brojke mogu ostati kao dosad, prioritet je održivost turističkih destinacija. Moramo očuvati resurse i voditi računa o kvaliteti života stanovništva. Dosad nije bilo ozbiljnijih grešaka, ali sada moramo pogledati u budućnost i priznati da se neke stvari moraju mijenjati, a u nekim destinacijama reći dosta dosadašnjem modelu razvoja. Cilj je da se turizmom mogu baviti i naša djeca. Ne smijemo se dovesti u situaciju da turizam postane problem za lokalne stanovnike, uz resurse želimo očuvati i kvalitetu života i, u konačnici, biti zemlja u koju se ljudi vraćaju. A toga ima i više nego se misli – kazao je ministar Tonči Glavina ističući da Hrvatska ima uvjete biti jedna od najodrživijih turističkih destinacija u svijetu.

U međuvremenu, uspješan nastavak tekuće turističke godine najavili su na sastanku i predstavnici hotelijera, agencija, ugostitelja i Hrvatske turističke zajednice, a Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK, podsjetila je kako je lani bilo dosta povika na visoke cijene.

VEZANI ČLANCI: 

– Hrvatska je mala, butik-destinacija, koja cijene mora opravdati vrhunskom kvalitetom. Sezona će stoga biti dobra koliko je kvalitetno odradimo – rezimirala je Tabak.

Ni novi ministar turizma i sporta Tonči Glavina ne misli da Hrvatska treba biti jeftina turistička destinacija.

– Ne vidim ni jedan logičan razlog zašto bi Hrvatska, kad uspoređujemo podjednaku kvalitetu usluge, trebala biti jeftinija od svojih konkurenata poput Italije ili Španjolske. Hrvatski turizam se, uostalom, razvija u premium segmentu. Ali, isto tako i jednako bitno, ne bismo trebali biti ni skuplji od naših konkurenata. I zato snažno apeliram na sektor da jako obrati pozornost na omjer cijene i kvalitete. To je ove godine bitnije nego ikada. Vodi se žestoka tržišna utakmica, informacije jako brzo putuju, negativne još brže, a pozitivan imidž stvara se godinama. No, ako usluga prati cijenu, problema neće biti – kazao je jučer u jednom od svojih prvih javnih nastupa novi ministar. Priznaje da je lani bilo iskakanja s cijenama, posebice početkom sezone, ali to je, kaže, vrlo brzo tržište samo reguliralo. Zbog toga za ovu sezonu nema skokovitih poskupljenja kao u ovo vrijeme prije godinu dana. 

>>> Ovo su najduži mostovi u Hrvatskoj: Jedan je godinama vodio 'u nigdje', a drugi je naš najveći ponos

Zagreb: Tonči Glavina dolazi na sjednicu Vlade
1/18
Ključne riječi

Komentara 1

JA
Jatiser
13:06 30.05.2024.

:) :) Strasan ministar. A di ce sad sta maznuti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije