Jovanov nasljednik

Novi mitropolit Porfirije liječio ovisnike i borio se protiv sekti

Porifije Perić
Foto: SPC
1/2
03.07.2014.
u 18:00

S grupom stručnjaka bio je osnovao građansko udruženje koje se bavi resocijalizacijom žrtava destruktivnih vjerskih sekti.

Zagreb za deset dana i službeno dobiva novoga mitropolita zagrebačko-ljubljanskoga. Točnije, 13. srpnja, patrijarh Srpske pravoslavne Crkve Irinej ustoličit će, u hramu Preobraženja Gospodnjeg u 9 sati, novoimenovanoga mitropolita Porfirija (Perića).

– Izbor za nasljednika mitropolita Jovana (Pavlovića) suzio se na dva imena, episkopa bačkog Porfirija i episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija. Neki naši krugovi drže da bi vladika Grigorije bio odličan za Zagreb, ali da je previše otvoreno govorio o nekim pitanjima u našoj Crkvi, pa se procijenilo da je izbor vladike Porfirija ipak bolji – kažu nam u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi.

Na imenovanje nije bilo loših reakcija

Na imenovanje novoga mitropolita nije bilo loših reakcija. Episkop Porfirije, kao otvoren i produhovljen monah, osvojio je simpatije svih s kojima je dosad komunicirao, pa tako i s Katoličkom Crkvom.

– Kad sam čuo da ste imenovani mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim, iskreno sam zahvalio Bogu za Vas i Vaš dolazak u Zagreb i Hrvatsku. Poznavajući Vas kao veoma gostoljubivog igumana koviljskog manastira i znajući za Vaše kršćanske i duhovne vrline, obradovan sam zbog Vašeg imenovanja i preuzimanja zagrebačko-ljubljanske eparhije – čestitao je Porfiriju na novoj službi biskup sisački mons. Vlado Košić i predsjednik Komisije HBK za ekumenizam i dijalog.

Osnovao terapijsku zajednicu “Zemlja živih”

Porfirije je rođen je 22. srpnja 1961. u Bečeju od oca Radivoja i majke Radojke, a na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnu školu završio je u Čurugu, a Zmaj-Jovinu gimnaziju u Novom Sadu. Zamonašen je po činu male shime od svog duhovnog oca, tada jeromonaha dr. Irineja (Bulovića), u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedjelju 1985. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je patrijarh srpski Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu, rukopoložio u čin jerođakona. Nakon poslijediplomskog studija u Ateni 1990., dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gdje je rukopoložen u svećenomonaški čin i postavljen za igumana. Manastir Kovilj postaje duhovna matica mnogim mladim ljudima: intelektualcima, umjetnicima, glumcima i rock glazbenicima, pogotovo iz Novog Sada i Beograda.

Od tada se iguman Porfirije posebno angažira i na liječenju ovisnika i osniva terapijsku zajednicu “Zemlja živih”, koja je priznata kao najuspješniji projekt za liječenje narkomanije u Srbiji, navode službeni izvori SPC. U Beogradu je 14. svibnja 1999. godine izabran je za episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke. Na temu “Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju svetog Jovana Zlatoustog”, doktorirao je 2004. godine na Bogoslovskom fakultetu Sveučilišta u Ateni. Poznatog srbijanskog psihijatra, akademika dr. Vladetu Jerotića (koji je priznao npr. ukazanja u Međugorju!), na Bogoslovskom fakultetu je naslijedio na Katedri pastirske psihologije. S grupom stručnjaka, psihologa, liječnika, kriminologa, sociologa, vladika Porfirije osniva građansko udruženje koje se bavi resocijalizacijom žrtava destruktivnih vjerskih sekti i kultova. Porfirije osigurava stipendije za nadarene siromašne učenike i studente. Govori grčki, engleski i njemački, a služi se ruskim jezikom.

>>Predsjednik Nikolić 
i patrijarh Irinej ne žele svetog Stepinca

>>Novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski je Porfirije

Komentara 4

BU
Bulaba
19:30 03.07.2014.

Simpatičan mladić, djeluje vrlo toplo i pitomo. Odmah vidiš da ga u životu pokreće ljubav prema Bogu i čovjeku.

RO
rojnik
20:50 03.07.2014.

Baš je lijep ovaj Porfirije,vidi se odmah dugoljasto lice,bez prištića,ma,odlićno izgleda.

ST
Stipeprof
20:12 03.07.2014.

Hoće li i on, kao biskup Košić, dočekivati na aerodromu ratne zločince? Ili je ovaj ipak civiliziraniji od Košića?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije