Novi neredi u Grčkoj: Dva policajca uhićena zbog ubojstva 15-godišnjaka

08.12.2008.
u 12:00

Dva grčka policajca uhićena su zbog ubojstva 15-godišnjaka koje je prouzročilo neviđene nerede na atenskim ulicama koji ulaze već u treći dan.

Jedan od uhićenih policajaca optužen je za ubojstvo, a istražiteljima je rekao kako je ispalio hitac upozorenja koji se odbio i ubio dječaka. Ipak, očevici su izjavili da je policajac pucao točno prema dječaku. Drugi policajac optužen je za suučesništvo.

Val nasilja bijesnih prosvjednika doveo je do vandalizma u kojem su stradale trgovine, banke i poslovni prostori. Tisuće prosvjednika borile su se s grčkom policijom, a u bolnici su završila tri policajca. Kako bi rastjerala bijesnu rulju policija je koristila suzavce. Uhićeno je desetak prosvjednika, a njih 14 je hospitalizirano zbog udisanja suzavca.

Nakon kratkotrajnog mira, diljem Grčke u ponedjeljak ujutro izbili su novi ulični sukobi između policije i prosvjednika. Na ulicama Soluna je više od 300 studenata, a sukobi traju i u gradu Trikali. Novi neredi najavljeni su i u ostalim većim gradovima.

Neredi su počeli u subotu kasno navečer, nedugo nakon što je policija u središnjoj atenskoj četvrti Exarchia pucala na tridesetak mladih ljudi koji su palili automobile, razbijali izloge i bacali molotovljeve koktele na policiju. Pritom je ubijen jedan 15-godišnjak što je izazvalo gnjev i najveće ulične nerede u posljednjih nekoliko godina.

(I.Vi, A.Be.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije