jačanje suradnje

Novi raskol u odnosima s Rusijom: Armenija i SAD započele zajedničke vojne vježbe

Armenia, US hold joint military drills
Foto: ARMENIAN DEFENCE MINISTRY/REUTER
1/6
15.07.2024.
u 19:42

Armenija je, međutim, u veljači zamrznula svoje članstvo u CSTO-u pod vodstvom Rusije jer je savez iznevjerio zemlju, rekao je tada premijer Nikol Pašinjan.

Armenija i SAD započele su u ponedjeljak zajedničke vojne vježbe, priopćilo je armensko ministarstvo obrane, a prenosi AFP i dodaje da je to još jedan pokazatelj približavanja Zapada i Erevena koji je zahladio odnose s Rusijom. U vojnoj vježni naziva "Eagle Partner 2024" sudjeluju jedinice američke vojske iz Europe i Afrike te Nacionalna garda Kanzasa, a održava se do 24. srpnja, navodi ministarstvo te kavkaske zemlje.

Dvije vojske će na vojnoj vježbi raditi na "ciljevima stbilizacije" na "međunarodnim misijama održavanja mira", razmijeniti "dobre prakse" te ojačati "spremnost" armenskih jedinica. Istodobno, SAD je 5. srpnja objavio suspenziju vojnih manevara s Gruzijom prethodno najavljenih za kraj mjeseca, u trenutku kompletnog preispitivanja odnosa s Tbilisijem. Armenija ne može zaboraviti izostanak potpore Moskve kada je u kolovozu 2023. Azerbajdžan u potpunosti zauzeo Gorski Karabah, enklavu do prije godinu dana nastanjenu većinskim Armencima, ali međunarodno priznatu kao dio Azerbajdžana. .

Erevan od tada nastoji ojačati veze sa Zapadom, dok se Gruzija približava Rusiji. Analitičari najavljuju novo geopolitičko preslagivanje na Kavkazu. Rusija na armenskom teritoriju još uvijek ima vojnu bazu u Gjumriju, a Erevan je također još uvijek član Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza na čelu s Moskvom. Armenija je, međutim, u veljači zamrznula svoje članstvo u CSTO-u pod vodstvom Rusije jer je savez iznevjerio zemlju, rekao je tada premijer Nikol Pašinjan. Pašinjan je izrazio nezadovoljstvo dugotrajnim vezama Armenije s Rusijom i rekao da se Armenija više ne može oslanjati na Rusiju u osiguravanju svojih obrambenih potreba. Sugerirao je da je njezino članstvo u CSTO-u u fazi revizije.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Čelnici pozirali u pozlaćenoj dvorani: Milanović stajao u prvom redu, Biden potezom iznenadio šefa NATO-a

Armenia, US hold joint military drills
1/38
Ključne riječi

Komentara 7

GN
GNKDZ1986
23:24 15.07.2024.

Ruske mirovne snage nisu imale šanse protiv Azera s naprednim zapadnim oružjem iza kojeg je stajala moćna Turska.Rusa više nema na Kavkazu i to je uz Švedsku i Finsku još jedan geostrateški poraz malog ruSSkog kaplara.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
21:26 15.07.2024.

NATO za razliku od rusije, nikad nije izdao svoju članicu.

FE
fefellerunt
21:56 15.07.2024.

Armenija je primjer kako prolaze države koje nemaju prirodna bogatstva , da li je itko reagirao na protjerivanje armenaca iz nagornog? Nitko, zašto? zato jer Azerbajdžan ima naftu koju uglavnom kupuje Eu ,a s time i novce da ostale potkupe. Armenija je izuzetno teškoj poticiji , i da uđe u NATO to joj ništa ne znači , jer Turci koji ih stoljećima ubijaju jedva čekaju da nastave sa ubijanjem. Inače radi se o narodu koji je prvi uzeo kršćanstvo kao svoju religiju , zato ni papa ni pravoslavni , ni protestantski kler ne reagira kada ih turci i azeri ubijaju, a Europljani koji ne podnose kršćanske vrijednosti jedva su dočekali da se uništava jedan takav narod u skladu sa licemjerjem UN-a, Haga , amnestyja i ostalih smrdljivih dušebrižnika o ljudskim pravima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije