VESELJE U ĐURĐEVCU

Novi stanovnik hrvatske Sahare – mladunče deve

Đurđevačke deve dobile svoju prvu bebu, građani će odabrati ime
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/6
27.04.2021.
u 15:45

Deve Dina i Romeo dobile su prije nekoliko dana prinovu tešku oko 30 kilograma

Plod zabranjene ljubavi. Tako u šali za mladunče deve koje je svijet ugledalo u Hrvatskoj Sahari u Đurđevcu kaže timaritelj Damir Hodalić.

Deve Dina i Romeo dobile su prije nekoliko dana prinovu teško oko 30 kilograma, prvu u tom malom zoološkom vrtu. Zašto zabranjena ljubav? Pa zato što je Romeu prva ljubav bila Đurđica, Dinina kći.

Plod “zabranjene ljubavi”

– Romeo je došao ovamo iz ljubavi prema Đurđici, no po dolasku je bacio oko na njezinu mamu. No, Đurđica nije jako ljubomorna, zna da Romeo i nju voli i da će biti dobar otac – pojašnjava Hodalić.

Sreća je htjela da se Dina okoti upravo na Dan grada Đurđevca, pa je sretnu vijest prvi objavio predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković, za čijeg su gradonačelničkog mandata dopremljene prve tri deve. Dina je malo uranila, porod se očekivao nešto kasnije, no pitanje je i kad se dogodila oplodnja. Nije to tako jednostavno izračunati.

– Ovdje vlada haremski sustav, tako da ne znamo kad je točno Dina oplođena, no sve se nekako poklopilo da je mladunče došlo na Dan grada – kaže.

Ime se još ne zna, a nije isključeno će ga odabrati posjetitelji. Romeo je u Đurđevac dovezen prije nekoliko godina radi parenja. Prve deve su tu stigle iz Njemačke prije pet godina i odmah su postale atrakcija. Našle su se i na filmu “General” snimanom u Đurđevačkim pijescima. Tomica, Đurđica i Dina brzo su se prilagodile ovdašnjoj klimi.

Đurđevačke deve dobile svoju prvu bebu, građani će odabrati ime
1/6

Deve uglavnom žive u sušnim područjima kojima su se i fizički prilagodile. No, pogrešno je mišljenje da im grbe služe kao “rezervoari” vode. Služe zapravo za spremanje zaliha masti. Metaboličkim procesima ta se mast pretvara u energiju jer u pustinji zna proći puno vremena do pronalaženja hrane.

Imaju poseban oblik eritrocita koji im omogućuje uzimanje velikih količina vode u posebnim uvjetima.

Opet započeli s radom

Nakon dvije godine u Đurđevcu im se pridružio i Romeo. Đurđevačka “hrvatska Sahara” ponovno je nakon zimske stanke započela s radom potkraj veljače.

Društvo devama čine magarci, koze, zečevi, kokoši, ovce, vijetnamsko prase, ljama, guske, paunovi... U planu je nabavka novih životinja koje će živjeti u “podravskoj oazi”. Otvorena je i Facebook stranica “Šaptači devama” na kojoj timaritelji redovito objavljuju videosadržaje i fotografije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije