Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moguće ozbiljne posljedice

Opasan trend među hrvatskim osnovnoškolcima: 'Prijatelji su mi rekli da probam'

Foto: Pixabay
1/3
10.10.2023.
u 10:06

Riječ je o nikotinu bez cigareta i dima, pakiranom u male vrećice koje dolaze u malim, šarenim kutijicama. Okusi prevladavaju od mentola do voća

Konzumacija nikotinskih vrećica novi je trend opasan za zdravlje koji se pojavio među hrvatskim učenicima. Radi se o jednom od proizvoda koji se rabi kao alternativa cigaretama, a naizgled je sličan "snusu" - vrećicama duhana za oralnu upotrebu. Dok je upotreba "snusa" u Europskoj uniji zabranjena, nikotinske vrećice dostupne su na gotovo svakom kiosku, piše HRT.

Riječ je o nikotinu bez cigareta i dima, pakiranom u male vrećice koje dolaze u malim, šarenim kutijicama. Okusi prevladavaju od mentola do voća. Vrećice se stavljaju između gornje usne i desni. "Tako se te vrećice otapaju i onda se nikotin apsorbira u krvotok", objašnjava Dijana Mayer iz Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a.  Dodala je i da su se pojavili prije nekoliko mjeseci u školama, i to vrlo intenzivno, na što ih posebno upozoravaju nastavnici.

VEZANI ČLANCI:

- Velika količina nikotina za mozak djeteta od recimo 13, 14 godina, a takve smo slučajeve zabilježili u nekim osnovnim školama u završnim razredima, mogu izazvati euforiju, ali mogu izazvati i neko konfuzno smeteno stanje - rekao je Ivan Ćelić, psihijatar za ovisnosti o sintetičkim drogama u Klinici za psihijatriju Vrapče. Nikotinske vrećice odraslima pomažu pri odvikavanju od pušenja, dok se takvi proizvodi mlađima od 18 godina ne bi smjeli prodavati.

Duhanski i nikotinski proizvodi koji su alternativa cigaretama preplavili su tržište, a nikotinske vrećice probali su i oni koji nikad nisu pušili. "Prijatelji su me bili pitali da probam i probao sam i eto sad koristim, tri mjeseca", ispričao je Borna. "Vidjela sam to, imala sam čak neki pokušaj, samo probati da vidim što je to, i to je bilo kaotično", rekla je Ana. Osim što stvara ovisnost, konzumiranje nikotinskih vrećica za djecu može imati ozbiljne posljedice. "Mladi koji nemaju nikakvog iskustva s nikotinom, krenu s uzimanjem tih nikotinskih vrećica, što može izazvati situacije da ti mladi ljudi završe i na intenzivnoj pedijatrijskoj skrbi", objašnjava Ćelić. 

Zato mnoge škole uvode preventivne programe. "U svom sadržaju imaju i edukaciju vezano upravo za te pripravke koji se pojavljuju na tržištu koje mi kao generacija jednostavno ne znamo, i teško je uopće pratiti jer je toliko toga na tržištu", rekao je Nenad Pavlinić, ravnatelj Industrijske strojarske škole u Zagrebu. Zbog lake dostupnosti ovih proizvoda potrebna je bolja kontrola prodaje, ali i veći angažman roditelja i škola.

VIDEO Zagrebačke ulice su im bile jedini dom: "Evo kako smo se izvukli iz pakla beskućništva"

Komentara 1

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
11:30 10.10.2023.

Pa zašto se uopće dozvoljava prodaja toga???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije