Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon iz 1934.

Novi zakon o izvanparničnom postupku zamijenio bi onaj iz Kraljevine Jugoslavije

Zagreb: Sabor o prijedlogu zakona o izvanparničnom postupku
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
23.03.2023.
u 23:00

Oporba je podržala predlaganje novog Zakona o izvanparničnom postupku kojim bi se javnim bilježnicima omogućilo postupanje u određenim, nespornim izvanparničnim postupcima, no Peđa Grbin (SDP) pitao je je li nužno da se bilježnicima prebacuje niz drugih stvari koje se mogu rješavati ugovorom ili u sudskom postupku

– Povjeravanje određenih izvanparničnih postupaka javnim bilježnicima ne znači da se umanjuje pravna sigurnost građana. Zakonom se ne ometa put građanima do suda. Javni bilježnici neće suditi, već će rješavati stvari u kojima su obje stranke suglasne – ustvrdio je u Saboru državni tajnik Ministarstva pravosuđa Juro Martinović predstavljajući prijedlog novog Zakona o izvanparničnom postupku kojim bi se javnim bilježnicima omogućilo postupanje u određenim, nespornim izvanparničnim postupcima. Među njima su i sporazumni razvod braka, proglašenje nestale osobe umrlom, dokazivanje smrti te uređenje međa. Martinović kaže i to da stari, važeći zakon datira još iz Kraljevine Jugoslavije, iz 1934.

Devastacija pravosuđa

Oporba je podržala predlaganje novog zakona, uz objašnjenje kako je zaista nevjerojatno da je na snazi onaj iz 1934., no sumnjičava je zbog svega što bi se sa sudova prebacilo na javne bilježnike.
– Nisam protiv da se razvodi braka obave pred javnim bilježnicima, no je li nužno prebaciti im i niz drugih stvari koje se mogu rješavati ugovorom ili u sudskom postupku – kazao je Peđa Grbin, dok je Sandri Benčić (Možemo!) sporno što se dijelovi sudskih postupaka prebacuju javnim bilježnicima koje izravno bira ministar pravosuđa pa je upitala: “Hoćete li reći da biste htjeli da se netko od vaših nestalih proglasi umrlim od osobe koju je izravno imenovao HDZ?” Dalija Orešković (Centar) smatra kako je evidentna tendencija “outsourcinga” pravosudnih poslova na javne bilježnike i devastacija pravosuđa, a strahuje da bi moglo doći i do pravne nesigurnosti. Damir Bajs (Fokus) upozorio je pak da se ne smije ponoviti situacija s ovrhama koje su također prebačene javnim bilježnicima pa je došlo do zagušenja i većih troškova za građane.

Ni javni bilježnici ne žele međe


– Razlika između suca koji vodi neki izvanparnični postupak i javnog bilježnika koji će samo udariti pečat i uzeti novac jest to što javni bilježnici rade na normu. Ta kasta javnih bilježnika u Hrvatskoj je nesrazmjerno privilegirana u odnosu na druga zanimanja, na što nas je upozorila i Svjetska banka. Javni bilježnici u nas imaju gotovo zaštićeni feudalni status. To čini uslugu znatno skupljom za korisnike. Stoga treba dokinuti taj njihov kastinski status i smanjiti cijenu njihovih usluga – obrušila se Katarina Peović (RF), dok je Željko Pavić (SD) ustvrdio kako sami “javni bilježnici nisu sretni što će oni dobiti uređivanje međa.”

VIDEO: Grmoja o aferi Kongo: 'Imam osjećaj da nisu članovi Možemo upleteni u ovu aferu, već HDZ-a'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije