Jezero šoderica

Novim sadržajima 
i uređenim plažama žele vratiti turiste

'09.07.2011., Koprivnica - U kontinentalnom dijelu Hrvatske rashladjenje se trazi u jezerima i rijekama. Na najvecem podravskom jezeru Soderica udaljenom 15 kilometara od Koprivnice kupa se vecina pod
'Marijan Susenj/PIXSELL'
19.09.2013.
u 14:00

Za izmuljivanje vode, što je prioritet, treba oko dva milijuna kuna, ali Legrad taj novac nema

Jezero Šoderica, nekad slavno \"podravsko more\", već dugi niz godina u velikim je problemima, što se odrazilo i na sve manji broj kupača. Dolaskom novog načelnika Ivana Sabolića (SDP) u općinu Legrad, koja brine o Šoderici, stvari bi se ipak mogle promijeniti.

Županija već pomogla

- Srušili smo dva stara zahoda, pokosili zapuštene površine, a uredili smo i jedan dio plaže na Lazinama, za što smo od Koprivničko-križevačke županije dobili 60.000 kuna - istaknuo je Sabolić, dodavši da radovi trenutno stoje jer je sezona kupanja gotova, ali sve će se nastaviti u prvim danima proljeća. Načelnik kaže da, prije svega, moraju riješiti pitanje resa.

- Imamo ponudu jedne tvrtke za izmuljivanje Šoderice, ali to bi nas stajalo oko dva milijuna kuna, kojih mi trenutačno nemamo - kazao je Sabolić i otkrio da imaju jednog vikendaša koji je patentirao čamac za rezanje resa, ali to nikako ne može biti trajno rješenje.

- Plan je preko zime razviti strategiju. Želja nam je, najvjerojatnije na Lazinama, napraviti javnu plažu sa spasiocem i svim pratećim službama. Plaćat će se, ali na toj plaži će se jamčiti kakvoća vode i sva sigurnost - izjavio je načelnik.

Sloga Podravska trgovina kod Labuda će dogodine u dva kioska otvoriti svoje radnje, kod Ribičkog doma već je napravljeno odbojkaško igralište, uskoro bi se vikendaši trebali priključiti na vodovod, a plan je i da se obnove košarkaška igrališta, a uz pomoć privatnog kapitala napravi i teniski teren te otvori restoran. Šoderica bi trebala imati i dva kampa, postojeći planiraju urediti, a još jedan manji napravili bi u blizini Lazina.

Gyékényes je uzor

Sabolić bi želio da se javi neki veliki koncesionar za Šodericu, ali svjestan je da je to nemoguća misija.

- Sviđa mi se jezero u mađarskom Gyékényesu, volio bih i da naše tako izgleda, ali tamo je veća dubina vode pa je i voda čišća. Da bi mi produbili Šodericu, bageri bi morali kopati nekoliko godina, a onda opet ništa od turizma - kazao je on.

Kako bi se što lakše riješili svi nagomilani problemi, pokrenuta je inicijativa da se u suradnji sa županijom osnuje nova Turistička zajednica, u koju bi se osim Legrada, uključili Đelekovec i Drnje.

- Dok sve napravimo, nadamo se i sredstvima Europske unije - završio je on.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije