posljedice

Novotny: Izgubili smo povjerenje EK, sada smo 'zločesti dečko'

'02.10.2007 Zagreb - Damir Novotny Photo Patrik Macek/Vecernji list'
Patrik Macek/PIXSELL
20.09.2013.
u 09:48

Umjesto da smo jedna dobra mala zemlja koju svi vole, mi smo enfant terrible, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny

– Morat će se napraviti duboki rezovi i to u onim rashodima koji se inače ne smiju dirati. Hrvatska ima javni dug koji je zapravo u prosjeku EU, ispod 60-ak posto, no problem je deficit – rekao je u emisiji Dnevni red 24sata TV-a ekonomski analitičar Damir Novotny koji je komentirao kakve bi posljedice mogao donijeti sporni zakon ''lex Perković'', kreditni rejting Hrvatske i proračun.

– Hrvatska, uz Dansku, ima daleko najveći porez u EU. Prinosi od visokih poreza će se smanjivati jer će ljudi manje trošiti, to je jedna pogreška. Druga pogreška bila je smanjenje poreza ugostiteljskim uslugama. Cijene nisu pale, zaduženost hotela i kompanija je velika i oni ne mogu smanjivati cijene. U zemljama kao što su Grčka, Španjolska pa i Italija, cijene su se smanjile za 30 do 40 posto pa su oni koji gledaju na cijenu otišli tamo – kaže Novotny.

Dodaje kako je Hrvatska zbog slučaja 'lex Perković' izgubila povjerenje mnogih.

– Izgubili smo povjerenje Komisije, nekih zemalja, Njemačke, jer su podupirali naš ulazak. Umjesto da smo jedna dobra mala zemlja koju svi vole, mi smo enfant terrible, zločesti dečko – kaže i naglašava kako nas čeka rezanje mirovina i plaća.

>> Na pomolu rješenje: Izmjene 'lex Perković' od 1. siječnja 2014.?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije