Europarlamentarka Borzan

'Nužna su nova rješenja u borbi protiv poplava'

Biljana Borzan
Patrik Macek/PIXSELL
26.09.2014.
u 10:20

Vodeni valovi gotovo nikada ne pogađaju samo jednu državu članicu i zato je potreban zajednički europski odgovor, kazala je Borzan

Europarlamentarka Biljana Borzan Europskoj komisiji uputila je pitanje što poduzima kako bi se države članice učinkovitije suočavale sa sve silovitijim poplavama te koji je stav EK o najučinkovitijem pristupu upravljanju rijekama. Prema službenim podacima međunarodnih organizacija u posljednjih 25 godina, iznijela je, materijalna šteta od prirodnih katastrofa porasla je nekoliko puta, a s obzirom na učestalost poplava u Europi smatra kako postoji potreba za unapređenjem sustava zaštite i prevencije.

- Vodeni valovi gotovo nikada ne pogađaju samo jednu državu članicu i zato je potreban zajednički europski odgovor.

Samo Hrvatska je u ovoj godini od prirodnih nedaća pretrpjela gotovo pola milijarde eura štete. Pomoć koju EU pruža nakon katastrofa je dobrodošla i potrebna, no taj novac bi bilo bolje utrošiti na prevenciju i unapređenje sustava upravljanja vodama - smatra SDP-ova europarlamentarka. Iznijela je, pak, i kako sve više stručnjaka i ekologa ističe kako je upravljanje vodotocima koje se oslanja na pretežito građevinske radove poput utvrđivanja obalnih zidova, gradnju hidrocentrala i potapanje tokova akumulacija - zastarjelo.

Umjesto toga, navela je, stručnjaci smatraju kako više pozornosti treba pridavati konceptu "više prostora rijekama", koji uključuju zaštitnu ulogu prirodnih poplavnih područja, meandara i rukavaca.

- Ne možemo se praviti da se ništa ne događa i da su katastrofalne poplave iznimka. Kao što smo na žalost imali prilike vidjeti, one su postale redovite. Potrebno je učinkovito se povezati sa susjedima s kojima dijelimo rijeke i uskladiti napore i planove. Tu nam Europska komisija može biti od velike pomoći - zaključila je Borzan.

>> 'U novoj Europskoj komisiji o lijekovima i medicinski uređajima odlučuje industrija, a ne liječnici'

Komentara 3

KA
kafka
10:29 26.09.2014.

Respektirati Prirodu i njezinu prirodu i 'osobnost'..!!

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
11:51 26.09.2014.

liječnica, političarka, sposobna da muža uglavi za ravnatelja bolnice nakon svog odlaska, europarlamentarka, iznimno se kuži u poplave i to na europskoj razini..... ma gdje li joj je kraj ?

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
14:08 28.09.2014.

Poplave nisu prirodno izazvane, poplave se izazvane geoenzdenjeringom gulgaljte i procitajte ""I Srbi su aktivniji od Hrvata: Svoj narod sustavno upozoravaju na masovno ubojstvo ljudi koje se odvija preko našeg neba! ""

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije