Povijesni sporazum

Obama i Medvedev smanjit će za trećinu broj nuklearnih glava

obama-novi
AFP
26.03.2010.
u 21:00

Dva su se predsjednika dogovorila da se za oko jednu trećinu smanji broj nukleranog oružja koje će SAD i Rusija razmjestiti.

- Sjedinjene Države i Rusija postigle su najobuhvatniji sporazum o kontroli naoružanja u gotovo dva desetljeća - izjavio je američki predsjednik Barack Obama.
Sporazumom se za oko jednu trećinu smanjuje količina  "nuklearnog oružja koje će SAD i Rusija razmjestiti", rekao je Obama u izjavi iz Bijele kuće nakon postizanja konačnog dogovora s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom o tekstu sporazuma.

Novi sporazum o ograničenju strateškog naoružanja (START) vrijedit će 10 godina, a nadovezuje se na prethodni ugovor koji je vrijedio od 1991. do 2009.
- On će znatno smanjiti i broj projektila i lansera. Njime se uspostavlja snažan i učinkovit verifikacijski režim. On održava fleksibilnost koju trebamo kako bismo zaštitili i unaprijedili svoju nacionalnu sigurnost te jamči našu nepokolebljivu predanost sigurnosti naših saveznika - rekao je Obama.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
06:17 28.03.2010.

START 2010. Koji je to po redu , jubilarni 20-ti? A najsmješnije je to da ova dvojka sa slike \"milsi\" da ima kontrolu nad ičime. zna se tko kontrolira situaciju. Nit Medvedev nemre ić pišat bez Putinovog odobrenja, nit Obama može ić pišat bez SLabs. Pa ih je baš lijepo slušat kako se to oni dogovaraju o nečemu a JPL i i crawftwerks imaju posla preko glave za najnovije stvarčice.

MA
Macaktom
10:12 27.03.2010.

To je više ugodno sa korisnim. likvidirati ce se zastarjeli dio bombi pretvoriti ih u nuklearno gorivo. ujedno smanjiti trošak održavanja nuklearnog arsenala . svi su na dobitku. a preostalih 3000 bombi su ionako dovoljne da nekoliko puta ubiju svakoo živo bice na planeti.

OB
-obrisani-
13:22 27.03.2010.

eko,..sada cé Rusi i Ameri mocí slobodno igrati Live-Video igrice u Svemiru, gadjati komete i planete...\"onako iz Céjfa\"....po sportskom sistemu 1:0..2:1...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije