Bliski istok

Obamin posjet Izraelu neće odmah pokrenuti mirovni proces

barack obama,benjamin netanyahu
Aaron Showalter/Press Association/PIXSELL
15.03.2013.
u 23:04

Predsjednik SAD-a Obama želi čuti sve strane kako bi vidio što se može očekivati

Barack Obama idući će tjedan prvi put službeno posjetiti Izrael u funkciji predsjednika SAD-a. Bijela kuća zbog siguronosnih razloga ne objavljuje detalje puta, ali izraelski mediji izvještavaju da će se susret američkog lidera i premijera Netanyahua održati 20. ožujka. U Ovalnom uredu posljednjih se dana izmjenjuju delegacije židovskih udruga i arapskih zajednica u Americi jer Obama prije Izraela putuje na palestinski teritorij i u Jordan a želi se dobro informirati što ga na Bliskom istoku može dočekati.

Loši odnosi

Američki Židovi jedna su od najutjecajnijih etničkih skupina u zemlji i zamjeraju Obami što u prvom predsjedničkom mandatu nije posjetio Izrael, a tražio je potporu od njih tijekom prve predizborne kampanje 2008. godine kad je u grupi senatora boravio u toj zemlji. Nije tajna da se Obama nadao kako Netanyahu neće dobiti treći mandat na izborima u siječnju jer njihovi odnosi nisu bili primjereni snazi i prijateljstvu zemalja koje predstavljaju.

Možda je kod Obame još svježe nezadovoljstvo jer je izraelski premijer u prošlogodišnjim američkim predsjedničkim izborima podržao republikanca Mitta Romneya, a nisu imali ni usklađena mišljenja o iranskom nuklearnom programu i mogućoj vojnoj akciji protiv Irana. S druge strane, mnogi su u Izraelu ljutiti jer se Netanyahu “kladio” na krivog kandidata i doveo zemlju u neugodan odnos s američkim predsjednikom.

Da Obama u drugom mandatu želi Izraelu poslati poruku o tome tko je zapravo najveći “svjetski lider” i čija će biti zadnja, potvrđuje i imenovanje republikanca Chucka Hagela za ministra obrane poznatog protivnika jačanja židovskog lobija u Kongresu i napada na Iran.

Obama poručuje da svrha putovanja nije rješavanje nekog posebnog političkog problema, nego je to prigoda za otvoren razgovor s jordanskim, izraelskim i palestinskim čelnicima kojima želi predstaviti američke strateške interese u iduće četiri godine.

Sigurnost je prioritet

Tijekom boravka na Bliskom istoku Obama neće govoriti o američkom mirovnom planu, ali će naglasiti da je partner Palestinskoj samoupravi, a Izraelce će podsjetiti da se Amerika opredijelila za sigurnost te zemlje te će s njihovim dužnosnicima razgovarati o interesima, povijesti i vrijednostima koje dijele dvije prijateljske države. Obamu u Izraelu očekuje širok spektar tema od zajedničkog interesa, uključujući Iran i Siriju. Hoće li se Obama i Netanyahu pomiriti? Vjerojatno hoće, ali među njima nikad neće biti kemije za pravo prijateljstvo!

>> Anonymousi prijete: Izbrisat ćemo cijeli Izrael s interneta

Komentara 3

Avatar Maryo
Maryo
23:11 15.03.2013.

Eh ti Židovi samo probleme prave!

ST
stomugromova
23:41 15.03.2013.

Jehud Mubarak i Beni Satanyahu će učiniti sve da do mira (ne)dođe.

Avatar Nihon no Koku
Nihon no Koku
23:57 15.03.2013.

1. Odbija živjeti u luksuzu i s povlasticama Živio je u malom stanu pokraj katedrale i nikada nije stanovao u biskupskoj palači 2. Voli biti s običnim ljudima i živjeti kao i oni Priča se da, dok se vozi javnim prijevozom, često razgovara s ljudima 5. Vrlo je ugledan pa nije čudno što je tako brzo izabran Sâm je od kardinala 2005. tražio da ne izaberu njega nego J. Ratzingera 8. I u trenucima slavlja principijelan u svojim stavovima Argentincima je poručio da ne idu u Rim, nego da taj novac daju sirotinji 9. Otvoreni kritičar krutosti unutar Crkve Kritizira svećenike koji odbijaju krstiti djecu roditelja koji nisu vjenčani u crkvi 10. Iako je papa, ne misli mijenjati neke navike Odbio sjesti u papinsku limuzinu i ukrcao se u autobus s kardinalima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije