AFGANISTAN

Obavještajci iz Kabula rade za CIA-u, oni su ih doveli do cilja

on
afp
05.05.2011.
u 19:03

Iako su Afganistanci odbacili ideologiju Al-Qa’ide, priželjkuju osvetu jer ne mogu zaboraviti da je Bin Laden ratovao za njih protiv SSSR-a, kaže Daifi

– Na žalost, uvjeren sam da većina Afganistanaca iščekuje dan kad će se Al-Qa’ida osvetiti za ubojstvo Bin Ladena. Nebitno je pri tome što je većina njih odbacila ideologiju Al-Qa’ide i talibana, no nitko ovdje ne zaboravlja da je upravo Osama bin Laden oslobađao Afganistan od sovjetske okupacije – komentira za Večernji list situaciju u toj zemlji nakon ubojstva vođe Al-Qa’ide Abo Baker Daifi, politički analitičar i vjerski učitelj s islamskog sveučilišta u Kabulu, koji je u prošlosti bio blizak talibanskom režimu.

Na pitanje je li moguće da je netko iz Pakistana ili Afganistana izdao Osamu bin Ladena, Baker Daifi odgovara potvrdno:

– Uopće nema sumnje u to. Štoviše, uvjeren sam da bi Amerikanci još dugo šetali u magli da im netko iz pakistanske ili afganistanske obavještajne službe nije odao bitne podatke. Nemojmo zaboraviti da je riječ bila o velikom ulogu i da je većina obavještajaca u Pakistanu i Afganistanu više radila za CIA-u nego za svoje službe.

Baker Daifi kaže da je od afganistanskih obavještajaca bio doznao da Amerikanci već dulje znaju gdje se nalazi Osama bin Laden, no da je čudno što ga već nisu uhitili ili ubili.

– Jasno je da je Barack Obama svjesno čekao trenutak zahuktavanja predizborne kampanje u SAD-u s obzirom na to da mu je rejting pao i da će mu takva spektakularna akcija zasigurno pomoći s glasačima. No, moram vam priznati da se ne brinem previše zbog svega toga jer Amerikanci, koji su stvorili Osamu bin Ladena, stvorit će ga opet ako će bude zatrebao. Naravno, u svim tim političkim igrama ljudi na kraju ostaju razočarani i pitaju se gdje su demokracija i sloboda koju su im obećali. Ako mi ne vjerujete, dođite u Afganistan i pokušajte nešto reći protiv Karzaija. Jamčim vam da će vas progutati mrak...

Al-Qa’ida, smatra, ubojstvom Bin Ladena nije izgubila moć, nego će se tek sada nastojati pokazati.

– Jako ih dobro poznajem. Njihovi su ciljevi već odabrani, a vjerujem da ih je odredio sam Bin Laden u slučaju uhićenja ili ubojstva. Ne bih se čudio da se još dugo ne oglase, a potom ubiju nekog od visokih dužnosnika sa Zapada. Stoga Zapad mora imati oči otvorene ne mjesec ili dva, već dok se ne uvjeri da je Al-Qa’ida stvarno mrtva.

Ključne riječi

Komentara 17

UK
Ugo Kajvez
00:26 06.05.2011.

Youtube .......... . Video: US troops fire on Iraqi detainees - Press TV News . ----------------------------------------------- . Google ............ . America’s Killing Sprees Define Who We Are As A People

Avatar Jack_Bauer
Jack_Bauer
20:53 05.05.2011.

Dobro je rekao Damir Polančec: Istina je voda duboka! :)

Avatar beg
beg
21:29 05.05.2011.

amerika je spala na niske grane koliko vidim,zalosno je to sto oni rade a jos zalosnije sto ih citav svjet podrzava i apluadira

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije