Englezi u Međimurju

Obitelj Daniels iz engleskog Swindona doselila u Sveti Urban

daniels (1)
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
1/8
14.10.2010.
u 10:54

Informatički savjetnik Martin i povjesničarka Sally okrenuli su ploču. Siti stresa, tražili su mir, svoju zemlju, prirodu. Na prvi pogled zaljubili su se u međimursko imanje u Svetom Urbanu

Motornom pilom Martin je u svojoj šumi narušio dvadeset metara prostornih drva za zimu. U inox bačvi već je isprešanoga grožđa za oko 500 litara vina - da ima čime ponuditi susjede kad svrate na gemišt. Jedva čeka svoj imendan - Martinje - i krštenje vina. Doima se to poput najobičnijeg dana jednog gornjomeđimurskog seljaka iz vinorodnog Svetog Urbana, u ranu jesen. No, Martin Daniels (41) je Englez, baš pravi Englez. A i njegova supruga Sally (39) te djeca Oliver (9) i Ella (7).

I nisu došli na tjedan ili dva, odmoriti se na nekom ekoimanju, da djeca vide kako izgledaju domaće životinje, te napuniti baterije. U Sveti Urban Danielsi su se doista doselili iz Engleske, kupivši kuću i zemljište.

– Živjeli smo u Swindonu, u centru grada. Poželjeli smo nešto drukčije, promjenu u životu. Željeli smo u prirodu, imati svoju zemlju. Prvo smo tražili po Engleskoj, no tamo je prilično skupa – pričaju supružnici Daniels, uz šalicu nezaobilaznog engleskog čaja s mlijekom.

S terase pruža se predivan pogled na okolne brege pitomoga gornjeg Međimurja. U tome je tajna, kažu. Zemljište i kuću u ovom dijelu Europe tražili su putem raznih oglasnika na internetskim stranicama.

– Jedan vikend, prošle godine, došli smo pogledati čak 24 imanja. Većina je bila na potezu od Zagreba prema Vrbovcu. No, kad smo došli u Sveti Urban, kročili na terasu... Znali smo da je to ono što želimo, iako je zemljište u tome trenu bilo zapušteno, kao i kuća. Zaljubili smo se u ovo mjesto, vidjeli smo da ima sav potencijal – pričaju, dok im se oko nogu umiljava pas Jasper, kojeg su doveli sa sobom iz Engleske.

Dosta priče, idemo!

Martin je u Engleskoj bio “IT consultant”. Objasnio nam je da je to savjetnik za velike kompanije, koji im predlaže informatičku, ali i poslovnu strategiju. Posljednjih nekoliko godina bio je neovisan te je svoje usluge pružao u čak devet kompanija. A prije toga dugi je niz godina radio isti posao u jednoj velikoj osiguravateljskoj kući.

Na poslu je i upoznao Sally, koja je do selidbe u Hrvatsku bila računovođa u toj kući. Inače je profesorica povijesti, a kad je bila mlađa čak je dvije godine predavala u Mađarskoj.

– Ali nije mi se svidjelo biti profesorica u golemim engleskim razredima – kaže.

Oženili su se prije deset godina, a potrebu za promjenom osjetili su prije nekoliko godina. Ovaj im dio Europe nije bio nepoznat, zbog Sallyna iskustva iz Mađarske, ali i izleta u Mađarsku i Sloveniju.

– Nekoliko smo godina pričali o selidbi. No, rekli smo sami sebi da možemo dovijeka sjediti i pričati, ili otići i pogledati što se nudi. Čitava je priča u tome koliko doista želite nešto – kažu.

Najteže je bilo odlučiti što će odgovarati i njima i djeci. Bojali su se da je Sveti Urban predaleko od svega. No, kad su došli vidjeli su da su bregi pitomi i naseljeni, trgovina je blizu, a do Čakovca ili Varaždina ima dvadesetak kilometara.

U akciju motornom pilom

Najvažnija je, dakako, bila škola. U Stanetincu, selu do Urbana, područna je škola Osnovne škole Štrigova. I tako mali Oliver i Ella sjede u školskim klupama hrvatske škole!

– Ubrzano uče hrvatski jezik. I u školi i s nama kod kuće, uz rječnike. U Engleskoj djeca kreću dvije godine ranije u školu. Ella je sad prvi razred, a u Engleskoj je trebala krenuti u treći. Tako da zna puno više, i pisati i računati... Stoga se ne treba mučiti i može se usredotočiti na učenje jezika. Jučer je dobila peticu iz matematike – kažu ponosni roditelji. Smatraju da je ovo odlično pogođena dob za ovakvu selidbu, te će Ella brzo naučiti jezik. Već je, kažu, počela i pomalo zavlačiti “po štrigovski”, koji je međimurski s primjesama slovenskog, jer je Urban uz samu granicu.

Tek je nešto teže trećašu Oliveru, ali i on se snašao, a u svemu im je velika pomoć učiteljica Petra. Naime, Oliver i Ella zajedno su na nastavi. U Stanetincu su spojeni prvi i treći razred, zajedno ih je deset, što nije rijetkost u bregima.

Supružnici Daniels ostavili su svoje poslove.

– Moramo se skrasiti. Iako sam bez posla, nikad nisam radio više u životu. Kuću je trebalo potpuno urediti i još puno toga nije dovršeno. Vani je bila džungla. Rušili smo neka drva, prošli tjedan smo izbacili 10 kubika zemlje koja je s godinama dotjecala u dvorište, i navažali kamenje – kaže Martin.

Nisu uvodili plin, a susjedi su ih, kažu, zabrinuto nagnali da nemaju dovoljno drva. Stoga je Martin kupio svoju prvu motornu pilu.

Dok sve ne urede neće tražiti novi posao. A što poslije, nisu odlučili. Možda potraže posao u struci. No, jako ih privlači ideja o ekološkoj poljoprivredi i turizmu, budući da imaju veliko zemljište. Već su nabavili tri koze i osam pilića.

Kuću i zemljište, kažu, nije im bilo teško kupiti otkad je Hrvatska prošle veljače uskladila zakonodavstvo s europskim.

– Do onda nismo ni gledali u Hrvatskoj, jer strancima je bilo gotovo nemoguće kupiti nekretnine – zaključuju Danielsi.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
15:36 14.10.2010.

To ti je globalizacija! Ja u Kanadu,a oni u Hrvatsku. Trava je uvijek zelenija kod susijeda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije