ORGANIZATORI ĆE PRIZNATI KRIVNJU

Obitelji žrtava napada 11. rujna zgrožene sklopljenim sporazumom: 'Trebali bi dobiti najveću kaznu'

Ceremony to mark 22nd anniversary of September 11, 2001 attacks on the World Trade Center
Foto: Andrew Kelly/REUTERS
1/6
01.08.2024.
u 09:42

Predsjednik Udruge vatrogasaca Andrew Ansbro rekao je da se tisuće vatrogasaca osjećaju "izdano i zgroženo"

Navodni organizator terorističkih napada 11. rujna 2001. i druga dvojica optuženika pristali su priznati krivnju, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo obrane. Khalid Sheikh Mohammed i dvojica suoptuženika dio su dogovora kojim bi mogli izbjeći smrtnu kaznu, prema izvješćima američkih medija. Konkretni uvjeti predsudskih sporazuma "u ovom trenutku nisu bili dostupni javnosti", priopćilo je ministarstvo. Vijest da smrtna kazna više nije opcija izazvala je razočarenje i razljutila obitelji žrtava.

“Jako sam razočaran. Dugo smo strpljivo čekali. Htio sam smrtnu kaznu - vlada nas je iznevjerila" rekao je za New York Post Daniel D'Allara, čiji je brat blizanac John bio jedan od policajca ubijenih na dan napada. Umirovljeni policajac Jim Smith, suprug preminule policajke Moire Smith, kazao je: “Tužiteljstvo i obitelji čekali su 23 godine na dan na sudu kako bi se zabilježilo što su te životinje učinile našim voljenima. Oduzeli su nam tu priliku. Počinili su najgori zločin u povijesti naše zemlje, trebali bi dobiti najveću kaznu".

Umirovljena policajka Kathy Vigiano, supruga ubijenog policijskoj službenika Josepha, kaže: "Ljuta sam i razočarana što neprijateljski borci, koji su ubili tisuće Amerikanaca u našoj domovini, sada mogu iskorištavati američki pravosudni sustav u svoju korist, primajući potporu američkih poreznih obveznika za utočište, hranu i zdravstvenu skrb do kraja života”.

Predsjednik Udruge vatrogasaca Andrew Ansbro rekao je da se tisuće vatrogasaca osjećaju "izdano i zgroženo". Kako je istaknuo, 11. rujna 2001. poginula su 343 vatrogasca. “Osjećamo se izdano i zgroženi smo što se neće suočiti s konačnom pravdom smrtne kazne, što je ovim teroristima ponuđen sporazum o priznanju krivnje koji će im omogućiti da dožive starost uz kontakt sa svojim obiteljima”, istaknuo je. 

VEZANI ČLANCI:

Ročišta za izjašnjavanje o krivnji mogla bi se održati već sljedeći tjedan, a saslušanja o izricanju kazne očekuju se sljedećeg ljeta. Kako navodi New York Post, osumnjičenici za terorizam pristali su odgovoriti na sva pitanja članova obitelji žrtava "u vezi s njihovim ulogama i razlozima za provođenje napada 11. rujna". Članovima obitelji rečeno im je da smiju postavljati pitanja koja će biti proslijeđena muškarcima preko njihovih branitelja i na koja će biti odgovoreno u roku od 90 dana. 

U terorističkim napadima 11. rujna 2001. napadači su oteli četiri putnička zrakoplova, s dva su pogodili nebodere Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, trećim obrambeni stožer Pentagona izvan Washingtona, a četvrti se srušio u Pennsylvaniji 130 km istočno od Pittsburga nakon što su putnici pružili otpor otmičarima. U napadima je poginulo gotovo 3000 ljudi. Vjeruje se da je Mohammed glavni arhitekt napada koji je koordinirao komunikaciju i financirao operaciju. Uhićen je u Pakistanu 2003. godine, a potom ga je ispitivala američka vanjska obavještajna agencija CIA. Prema izvješću američkog Senata, bio je mučen tijekom ispitivanja.

Godine 2006. Mohammed je prebačen u zloglasni američki zatvorenički logor Guantanamo, gdje se trebao suočiti s vojnim sudom zbog svoje umiješanosti. No, suđenje Mohammedu i suoptuženima odugovlačilo se nekoliko godina. Bivši predsjednik George W. Bush uspostavio je zatvor u mornaričkoj bazi Guantanamo Bay na Kubi za držanje osumnjičenih terorista nakon napada. Unatoč pozivima organizacija za ljudska prava na njegovo zatvaranje u tom se zatvoru još uvijek nalazi mali broj zatočenika.

 

GALERIJA Tisuće marširale u Istanbulu u znak prosvjeda protiv ubojstva vođe Hamasa
Ceremony to mark 22nd anniversary of September 11, 2001 attacks on the World Trade Center
1/9

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije