Afera Wikileaks

Objava dokumenta gori je čin od vojnog napada na Ameriku

\'US President Barack Obama walks to Marine One prior to departure from the South Lawn of the White House in Washington, DC, November 18, 2010. Obama is traveling to attend the NATO Summit in Lisbon,
AFP/Pixsell
Autor
Zorana Bajt
29.11.2010.
u 20:30

Američka administracija odmah je postrožila pravila rukovanja povjerljivim dokumentima

Nakon objave stotina tisuća povjerljivih dokumenta na WikiLeaksu, Sjedinjene Američke Države pokrenule su pravu diplomatsku i sigurnosnu ofenzivu kako bi smanjile štetu i blamažu.

Državna tajnica na turneji

Administracija predsjednika SAD-a Baracka Obame zatražila je od vladinih agencija da odmah preispitaju procedure za zaštitu povjerljivih informacija te da osnuju posebne timove za procjenu sigurnosti koji bi osigurali da pristup zaposlenih u agencijama povjerljivim informacijama ne bude veći od onog koji je nužan za svakodnevno obavljanje poslova, prenosi AP. Američka državna tajnica krenula je na turneju po središnjoj Aziji i zemljama Perzijskog zaljeva, neposredno nakon što su osjetljive diplomatske depeše objavljene u nedjelju navečer. Turneja je bila prije dogovorena, ali nema sumnje da će Hillary Clinton svojim saveznicima sada morati dati neka objašnjena ili ih barem uvjeriti da povjerljivi razgovori koje budu vodili neće uskoro biti objavljeni. Tim poslom mogla bi se baviti idućih nekoliko mjeseci. Naime, WikiLeaks je najavio da će na svojim stranicama idućih nekoliko mjeseci, iz dana u dan, objavljivati dokumente sve dok ne objavi svih 251.287.

U osudi objave dokumenata na WikiLeaksu najdalje je otišao američki kongresnik i budući predsjedavajući Odbora za državnu sigurnost Peter King. Republikanac King zatražio je da se WikiLeaks službeno proglasi terorističkom organizacijom. King je od Obamine administracije zatražio “da se utvrdi može li Wikileaks biti proglašen stranom terorističkom organizacijom” stavljajući ga tako u istu skupinu s Al-Qai’dom, prenosi AP.

– To je gore od fizičkog napada na Amerikance, gore od vojnog napada – izjavio je King. Objava više od dvjesto tisuća dokumenata, od 1966. do 2010., uzrujala je i ostale svjetske lidere. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad izjavio je da je objavljivanje dokumenata “američka nepodopština”.

Organizator vlada SAD-a

Ahmadinejad tvrdi da je depeša u kojoj se navodi da su arapske zemlje željele napasti Iran lažna i da je dio psihološkog ratu koji vodi SAD.

– Jedan dio američke vlade proizveo je ove dokumente. Mi ne mislimo da su te informacije procurile, već da je sve to organizirano – izjavio je Ahmadinejad za iransku agenciju IRNU. Njemačka je vlada izrazila veliku zabrinutost zbog objavljivanja dokumenata, ali vjeruje da oni neće utjecati na odnose sa SAD-om. Francuska je također osudila objavu, izjavivši kako ona predstavlja prijetnju te davši podršku Washingtonu.

Kremlj je odbio komentirati dokumente u kojima se spominju ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin. Među rijetkima koji nisu uputili kritike i osude izraelski su dužnosnici.

– Izrael je dobro prošao u svemu – izjavio je za agenciju AFP neimenovani izraelski dužnosnik.

Ključne riječi

Komentara 50

OB
-obrisani-
01:46 30.11.2010.

. Isto tako je objava registra banitelja jedan od najgorih izdajničkih zlodjela, koji su u novijoj povjesti počinjeni nad našim narodom. Svaka kazna za tog veleizdajnika je primjerena Objavite njegove podatke a mi znamo što dalje

UK
Ugo Kajvez
01:55 01.12.2010.

Google ............ . Yossi Melman: Mossad, MI6, the CIA and the case of the assassinated scientist

UK
Ugo Kajvez
21:00 29.11.2010.

29.11.2010. u 20:32h mali-murat je napisao/la: Amerika ima pravo .................. . ------------------------------------------------- . Kao američki su bolji .................. uhahahahahaahahaha .......................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije