Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVNO MNIJENJE

Objavljen prvi Crobarometar nakon euroizbora: HDZ-u podrška raste, ali i sumnja u koaliciju

Foto: Dnevnik Nove TV
1/4
25.06.2024.
u 22:20

Na prvom mjestu među političarima na koje ispitanice i ispitanici imaju pozitivnu reakciju je Zoran Milanović: na njega pozitivno reagira 44 posto ispitanih

Rezultati Crobarometra za mjesec lipanj pokazuju da je HDZ najjača politička snaga u Hrvatskoj s 31,5 posto podrške, a nakon njih slijedi SDP s 20,5 posto potpore birača. Treći po redu je Možemo kojem je podrška od svibnja pala za 2 posto te sada bilježi oko 9 posto podrške, a potom slijede Domovinski pokret i Most sa 7,8 posto podrške. 

Crobarometar je za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos, i to metodom osobnog anketiranja između 1. i 21. lipnja na uzorku od 990 punoljetnih građana Hrvatske. Što se tiče stava građana, 65 posto njih smatra kako država ide u lošem smjeru, dok pozitivno mišljenje ima tek 26 posto građana. U rujnu 2020. optimizam je bio snažniji, 60 posto ispitanih je mislilo da stvari ne idu dobro, 28 posto da idu. Uz to, rad Vlade podržava 30 posto, a ne podržava 61 posto građana. Zanimljivo je kako 22 posto građana smatra da trenutna koalicija neće opstati, što je 12 posto više nego prije četiri godine. 

Na prvom mjestu među političarima na koje ispitanice i ispitanici imaju pozitivnu reakciju je Zoran Milanović: na njega pozitivno reagira 44 posto ispitanih. Drugo mjesto dijele premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, o kojima 37 posto ispitanih ima pozitivno mišljenje. Slijede Božo Petrov i Dalija Orešković: Petrov je pozitivac za 34 posto, a Dalija Orešković za 32 posto ispitanih.

Najnegativnije percipiran političar u Hrvatskoj je Milorad Pupovac - na 72 posto ispitanih on ostavlja negativan dojam. Drugi je uskoro bivši šef SDP-a Peđa Grbin, koji je negativac za 59 posto ispitanih. Hrvoje Zekanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković su jedan do drugog na trećem, četvrtom i petom mjestu s 55, 54 i 53 posto negativnog dojma. Dnevnik Nove TV primijetio je kako među najpozitivnijima nema čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava, koji je jako dugo bio u top tri najpozitivnijih.

>> GALERIJA Konstituirajuća sjednica 11. saziva Hrvatskog sabora

1/41

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 1

MO
Moslavina
23:27 25.06.2024.

Možete misliti koja anketa. Dalija Oreškovic na petom mjestu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije