DESTABILIZACIJA ZAPADA

Putin otvorio novo poglavlje: 'Snage koje podržava Rusija spremne su napasti Zapad'

Arsonists attack French railways ahead of Paris 2024 Olympics opening ceremony
Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS
1/5
09.08.2024.
u 18:04

Zahvaljujući borbama u Ukrajini, pojavio se novi val ratom prekaljenih veterana spremnih učiniti sve što je potrebno kako bi prekinuli zapadnu pomoć Ukrajini kao i da je bilo samo pitanje vremena kada će se ruske agencije okrenuti sabotaži

Na sam dan otvaranja Olimpijskih igara u Parizu mediji su prenijeli informaciju kako se dogodila koordinirana diverzantska operacija na francuskoj željeznici radi koje su desetine tisuća putnika bilo blokirano. Operaciju su izveli nepoznati počinitelji te nitko nije preuzeo odgovornost za taj napad koji francuske službe i dalje istražuju. Portal Foreign affairs prenosi informaciju kako je francuski ministar unutarnjih poslova sugerirao da su "ultraljevičarski" ekstremisti možda odgovorni dok su se neki obavještajni stručnjaci zapitali je li Rusija možda umiješana ističući kako je “Ruski kut svakako jak”.

U prilog tim tvrdnjama, napominjući kako ne postoje jasni dokazi koji bi uputili na uključenost Rusa, Foreign affairs podsjeća kako neki od razloga tome mogu biti i agresivniji stav Francuske u svojoj podršci Ukrajini, ali i pritužbe Rusije na Međunarodni olimpijski odbor koji je zabranio ruskim sportašima da se natječu na OI u Parizu. Isto tako navode i kako su proteklih mjeseci europski i američki obavještajci povezali niz diverzantskih operacija diljem Europe s ruskom obavještajnom službom GRU.

-Ti su napadi uključivali palež i druge taktike. Ponekad su ciljali prometne mreže. I dogodili su se u više od pola tuceta europskih zemalja, uključujući Češku, Estoniju, Latviju, Njemačku, Poljsku, Švedsku i Ujedinjeno Kraljevstvo – navodi se u tekstu. Dodaju i kako je, oslanjajući se na oživljavanje ruskih špijunskih snaga i novu vojsku lokalnih regruta u ciljanim zemljama, ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio novo poglavlje u operacijama ruske sive zone na Zapadu. Ukazuju kako su tijekom proteklih šest mjeseci, snage koje podržava Rusija, signalizirale da su spremne napasti zapadnu industrijsku i prometnu infrastrukturu, a u nekim slučajevima i građane Zapada.

- Zapad se našao potpuno nespreman za ovaj novi izazov. Za sada su se Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici svakim napadom bavili zasebno, a ne kao dio šire kampanje. Iako su neke operacije prekinute, zemlje NATO-a do sada nisu uspjele razviti kolektivni pristup prijetnji. S potencijalom izazivanja kaosa velikih razmjera, ili još gore, ovi napadi bi mogli postati destabilizirajuća prijetnja u vrijeme političke neizvjesnosti u Europi i žestokih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama – stoji u tekstu Foreign affairsa.

POVEZANI ČLANCI:

Dalje podsjećaju na brojne akcije sabotaža koje se protežu više desetljeća unazad što je iz godine u godinu bilo sve organiziranije i sofisticiranije s obzirom da su se u takve akcije uključivale i KGB, inače špijunska agencija SSSR-a, kao i vojna obavještajna akcija GRU. U tekstu stoji da kada je Vladimir Putin došao na vlast krajem 1990-ih kako je naslijedio sovjetske sabotažne sposobnosti, zajedno s većim dijelom sovjetske obavještajne infrastrukture koja je uglavnom bila netaknuta kao i da je SVR apsorbirao vanjski obavještajni ogranak KGB-a. Tvrde da se zahvaljujući borbama u Ukrajini pojavio novi val ratom prekaljenih veterana spremnih učiniti sve što je potrebno kako bi prekinuli zapadnu pomoć Ukrajini kao i da je bilo samo pitanje vremena kada će se ruske agencije okrenuti sabotaži.

- Do sada zapadne špijunske agencije više ne mogu tvrditi da ne znaju za rusku kampanju paljenja i sabotaže, a dužnosnici SAD-a i NATO-a počeli su dizati uzbunu. Čini se da Kremlj nastoji natjerati Europljane da izravnije iskuse troškove rata u nadi da će umanjiti javnu potporu ukrajinskim ratnim naporima. Štoviše, veći napad na zapadnu infrastrukturu mogao bi imati dalekosežne, destabilizirajuće učinke – navodi se u tekstu Foreign affairsa.

GALERIJA Kaos zbog globalnog IT kvara

Arsonists attack French railways ahead of Paris 2024 Olympics opening ceremony
1/23

Komentara 3

GE
Gefufna
19:21 09.08.2024.

Oduvijek je rusija podrzavala, obucavala, stitila teroriste. Po Italili i njemackoj pogotovo. Bilo bi cudno da to ne ponove sada kada su u gabuli.

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
19:18 09.08.2024.

Kad se rf krene raspadati iznutra sabotaže će im biti zadnje na pameti

BI
billynik
18:52 09.08.2024.

Bez i malo srama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije