IZNENADNA OFENZIVA

Analitičar za Večernji: 'Zauzmu li Ukrajinci nuklearnu elektranu, Rusija je u problemu'

Aftermath of a Russian military strike in Kostiantynivka
Foto: STRINGER/REUTERS
1/6
09.08.2024.
u 16:39

Nastavljaju se borbe u ruskoj pokrajini Kursk, čiji stanovnici nakon evakuacije mole Vladimira Putina da im pomogne

Nakon što su Rusi danas usred bijela dana i u vrijeme gužvi raketirali supermarket u ukrajinskom gradu Kostjantinivki u Doneckoj oblasti i ubili najmanje desetero ljudi, a na desetke ranili, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će pozvati Rusiju na  odgovornost. "Napad na supermarket u Kostjantinivki još je jedan primjer ruskog terora. Sve što mogu napraviti je ubijanje civila", objavio je na Telegramu Andrij Jermak, šef ureda Zelenskog. Spasioci su izvlačili tijela uz sumnju da je stradalih puno više.

Danas su nastavljene borbe na ruskom teritoriju koje traju od utorka. Uz autocestu u Kursku snimljen je konvoj uništenih vojnih kamiona u kojima se vide i mrtva tijela. Na snimci se na nekima od tih olupina vidi slovo "Z", koje Rusija koristi kao simbol nakon agresije na Ukrajinu. Snimka čiju je autentičnost potvrdila agencija Reuters, koja tvrdi da se radi o ruskom selu Oktjabrskoju, još je jedan od dokaza o napretku iznenadne i za brojne strane vojne analitičare neočekivane ukrajinske protuofenzive u toj ruskoj regiji. Premda je načelnik Glavnog stožera Valerij Gerasimov odmah tog prvog dana protuofenzive predsjednika Vladimira Putina uvjeravao da su ruske snage i pripadnici sigurnosne službe FSB zaustavili ukrajinsko prodiranje i da će Ukrajince potjerati natrag do granice, snimke poput te ne idu tome u prilog. Ministarstvo obrane priopćilo je da ruske snage četvrti dan "nastavljaju odbijati pokušaj invazije oružanih snaga Ukrajine".

U Kursku je proglašeno izvanredno stanje. Rusija je, kako su javile novinske agencije, danas je evakuirala stanovnike iz dijelova zapadne regije Lipeck nakon napada ukrajinskih bespilotnih letjelica. Šest je osoba ozlijeđeno i prekinuta je opskrba električnom energijom, kazao je regionalni guverner Igor Artamonov. Evakuacija je provedena u četiri sela. U zračnoj bazi blizu Lipecka izbio je požar. Pozivi na društvenim mrežama da se evakuira cijeli grad bili su, dodao je Artamovok, dio ukrajinskog psihološkog rata. Za razliku od prethodnih akcija unutar ruskog teritorija, u koje su bile uključene tajne jedinice i lokalni Putinovi neistomišljenici, ovaj put ukrajinske snage čini mješavina redovnih i specijalnih operativnih jedinica. Cilj je demoraliziranje ruskih snaga i odvraćanje od drugih dijelova istočne fronte. Prema CNN-u, američki dužnosnici ne vjeruju da se Ukrajina namjerava dugoročno zadržati na ruskom teritoriju.

– A što ako cilj ukrajinskog napada nije grad Sudža, gdje je plinska stanica i dalekovod, nego nuklearna elektrana Kursk? – pita analitičar Tonči Tadić koji smatra da je jedan od mogućih ciljeva Ukrajine zauzimanje nuklearne elektrane ili barem njezino onesposobljavanje. Na tom području je, pojašnjava, velika plinska stanica na paneuropskom plinovodu, ali i 300 kV trafostanica s pripadajućim dalekovodom koji ide ravno do nuklearne elektrane Kursk koja ima dva reaktora "černobilskog tipa" i još dva novija slična Krškom. Ta nuklearka napaja električnom energijom 19 ruskih regija i ključna je, ističe, za rusku industriju jer o njoj ovisi 48 posto ruske proizvodnje željezne rude, 19 posto ruske crne metalurgije, odnosno 13 posto ruske proizvodnje čelika, devet posto ruske proizvodnje mesa i 19 posto proizvodnje šećera.

POVEZANI ČLANCI:

– Zauzme li Ukrajina ovu nuklearku ili je onesposobi, čitava ruska elektroenergetska i željeznička mreža u zapadnom dijelu Rusije u velikom je problemu – ističe Tadić. Nuklearna elektrana Kursk nalazi se oko 40 kilometara zapadno od grada Kurska i približno 110 kilometara od granice s Ukrajinom. Neki ruski vojni blogeri, uključujući ruskog ratnog izvjestitelja Aleksandra Sladkova, nagađali su da ukrajinske snage planiraju preuzeti kontrolu nad nuklearnom elektranom, prenosi Newsweek, ali navodi da nema dokaza koji bi sugerirali da Ukrajina namjerava zauzeti nuklearnu elektranu. Lokalni dužnosnik rekao da se borbe vode samo "nekoliko desetaka kilometara" od nuklearne elektrane. Stanovnici Kurska, koji žive u okrugu Sudžanski, poslali su Putinu video u kojem ga mole za pomoć, uvjereni da nije dovoljno informiran o situaciji na terenu ili da čak dobiva netočne informacije.

– Takve laži lokalnom stanovništvu znače smrt. Načelnik Glavnog stožera nedavno vam je rekao da je situacija pod kontrolom, ali danas su u tijeku velike žestoke bitke u okruzima Sudžanski i Korenjevski – rekao je jedan od stanovnika, a drugi je dodao da je Sudža napadnuta i pretvorena u ruševine u roku od svega nekoliko sati. Rusko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je 66 osoba, uključujući devetero djece, ozlijeđeno u ukrajinskom granatiranju regije Kursk od utorka. Ukrajina nije službeno potvrdila da su njezine snage izvele kopnenu operaciju unutar Rusije, koja pak je optužila Ukrajinu da je prešla granicu i pokrenula "masivni napad". Glasnogovornik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Peter Stano istaknuo je da prema međunarodnom pravu Kijev ima zakonsko pravo braniti se. Prekogranični upad iznenadio je čak i američke dužnosnike, potvrdilo je više američkih i ukrajinskih dužnosnika za CNN.

GALERIJA Pogledajte štetu koju su Rusi napravili u Ukrajini

Aftermath of a Russian military strike in Kostiantynivka
1/13

Komentara 36

TO
TomoVinkovićbeatsIMT
19:38 09.08.2024.

Ukrajinci unište rusku vojnu kolonu, a Rusi pravo junački odgovore uništavanjem trgovačkog centra punog civila. Poznati obrazac i iz 'regiona'

BP
Besposlen pop
17:24 09.08.2024.

Šok i nevjerica u jugokumunističkih simpatizera ruske agresije i zvjerstava! Polutanski i pasuljarski rusofili i putinolisci na aparatima!

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
22:49 09.08.2024.

Sinko, na kojem ti to jeziku pišeš ? Jel to nešto po Vučiću ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije