Krizni stožer

Oboljelih od koronavirusa na istoku Hrvatske nema, i testirani iz Vukovara negativni

Doktorica Ljiljana Perić, infektologinja u KBC-u Osijek
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/4
13.03.2020.
u 13:10

- Ističemo izuzetnu važnost izolacije pojedinaca, ovo nije vrijeme kad trebamo se družiti međusobno, izlaziti, kontaktirati, okupljati se - kazala je infektologinja Ljiljana Perić nakon dnašnje sjednice županijskog kriznog stožera

Oboljelih od koronavirusa u Osječko-baranjskoj županiji nemamo, 11 osoba je testirano do sada i svi su negativni. I dva bolesnika iz Vukovara koje su testirana, negativna su – poručuje prof.prim.dr.sc. Ljiljana Perić, infektolog iz KBC-a Osijek, gdje će se liječiti bolesnici iz cijele regije, ukoliko ih bude. Dodaje kako vrlo brzo stižu nalazi testiranih, a očekuju se uskoro i testiranje u KBC-u Osijek, a ne samo u Zagrebu. U bolnici sve teče normalno, na svim odjelima, ali stoji upozorenje da pacijenti u bolnicu ne idu ako nisu jako bolesni.

Inače, u evidenciju ZJZ-a upisano je 256 ljudi, 68 ih je pod nadzorom, a 33 u samoizolaciji.

- Ističemo izuzetnu važnost izolacije pojedinaca, ovo nije vrijeme kad trebamo se družiti međusobno, izlaziti, kontaktirati, okupljati se. Prekinut će se širenje infekcije i time će naša županija imati možda neoboljelih, ili mali broj oboljelih, samokontrolom svih nas. Pokušajmo ostati u svojim domovima, osobito ako stižemo izvana, nemojmo odmah doći posjetiti baku i djeda, budimo distancirani. Dobro perimo ruke i prozračujmo prostorije – iznijela je ona savjete nakon sjednice županijskog kriznog stožera u petak.

VIDEO Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom

Rektor prof.dr.sc. Vlado Guberac najavio je kako već od petak stupa na snagu obveza za djelatnike i studente Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku, koji se vraćaju iz inozemstva u Hrvatsku, podvrgnu kućnoj izolaciji od 14 dana. Na osječkoj je sveučilištu, inače, 2100 djelatnika i 17.000 studenata, a preko 80 ih je trenutno na Erasmus razmjeni, koji se vraćaju za pet do deset dana.

- Otkazuju se i sva događanja koja nemaju veze s nastavom, bez obzIra radi li se o 50 ili 100 osoba. Mi kao rektori ne možemo prekinuti nastavu, ali spremni smo i na održavanje nastave na daljinu, putem elektronike – kazao je Guberac.

- Sva okupljanja koja su najavljena su otkazana, svest ćemo stvari na mimum da bismo spriječili eskalaciju virusa. Ključna poruka je da je sve pod kontrolom i nema nikakovg razloga za paniku – zaključio je župan Ivan Anušić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije