brojke zaraženih rastu

Oboren novi rekord: U Splitskoj županiji preko 1.500 novozaraženih. Karin: Izbjegavajte druženja

Split: Hitni prijam Klinike za infektologiju
Ivo Cagalj/PIXSELL
30.12.2021.
u 08:14

Naravno da su razlozi za visoke brojke predblagdanska okupljanja i niska procijepljenost u našoj županiji. Imamo svega 52% procijepljen odrasle populacije - kaže Željka Karin

Dalmacija obara negativne rekorde, jučer su imali 1139 novozaraženih, što je novi dnevni rekord. Svaka druga testirana osoba bila je pozitivna. Od noćas testiranih oko 2.500 uzoraka, više od 1.500 bilo je pozitivno, izjavila je gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" HRT-a Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije. 

- Naravno da su razlozi za visoke brojke predblagdanska okupljanja i niska procijepljenost u našoj županiji. Imamo svega 52% procijepljen odrasle populacije - kaže Željka Karin.

Ljudima je dosadilo, epidemija traje već dvije godine, no ona je na visokom stupnju, bolest se jako brzo širi. - Molim sve sugrađane da izbjegavaju druženja, da izbjegavaju grljenja i ljubljenja, a osobito bih molila ugostitelje u zatvorenim prostorima, da sada pred doček Nove godine, kontroliraju situaciju s COVID potvrdama jer znamo da one štite tako da su ljudi cijepljeni ili preboljeli -kaže.

Situaciju s koronavirusom za HRT je komentirao i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović koji je rekao kako u posljednja 24 sata nije bilo preminulih u Primorsko-goranskoj županiji.

- Situacija je takva da će sad brojke rasti, jučer preko 500, danas preko 400. To će biti jedan eksponencijalni rast u vremenu koje nas očekuje. To je rezultat ovih blagdanskih okupljanja, tako da ćemo se morati suočiti s jednim novim izazovom za kojeg znamo kakav će biti - veliki broj novooboljelih osoba. Nadamo se da neće biti tako veliki pritisak na bolnice koje su ionako podnijele preveliki teret - naglasio je.

Rekao je kako se 98 osoba liječi na COVID odjelima. - To je jedan visok broj. Imali smo mi i preko 160 u onom najgorem dijelu četvrtog vala. Mislimo da ćemo to nekako uspjeti podnijeti - rekao je. 

Video: Mnoge zemlje uvode nove mjere i zatvaranja: Omikron se širi nevjerojatno brzo.

Ključne riječi

Komentara 84

Avatar Crorašar
Crorašar
09:11 30.12.2021.

Mene zanima zašto u Danskoj, Njemačkoj, Engleskoj padaju rekordi u zaraženosti? Mogu li to objasniti ove Karine, Trobojnjače, Broševi itd?! Jel se to "splitsko stanje uma" prelilo Europom?! Polubauk polukruži polueuropom 😏

OV
ovcalila
09:10 30.12.2021.

Nema sekiracije u dalmaciji će nestat korona već u predsezoni

Avatar Crorašar
Crorašar
08:56 30.12.2021.

Je, evo padaju po cesti 😏

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije