Povjerenstvo

Obračun sa “sivom ekonomijom” u turizmu

damir bajs
Marko Čuljat
17.09.2010.
u 14:54

Prema procjenama Državnog inspektorata, kroz naplaćene kazne, izdane prekršajne naloge i druge mjere inspektori su državni proračun napunili s ukupno 14,6 milijuna kuna.

MALINSKA - Prema najnovijem izvješću Državnog inspektorata RH za vrijeme od 1. lipnja do 10.r ujna provedeno je 35.848 ili 58 posto više inspekcijskih nadzora iz područja ugostiteljstva, turizma i boravišne pristojbe u odnosu na prošlu godinu. U tom je razdoblju utvrđeno 67 posto više povreda propisa u odnosu na 2009., donesena su 862 prekršajna naloga vrijedna 3,7 milijuna kuna, naplaćeno je 4020 ili četiri posto više kazni u odnosu na lani(6,1 milijun kuna). U 1739 slučaja inspektori su usmenim putem spriječili daljnji nelegalan rad, a u 144 slučaja objekti su zapečaćeni. Prema procjenama Državnog inspektorata, kroz naplaćene kazne, izdane prekršajne naloge i druge mjere inspektori su državni proračun napunili s ukupno 14,6 milijuna kuna.

Podaci su to izneseni na današnjoj sjednici užeg povjerenstva Vlade RH za koordinaciju i praćenje aktivnosti u turističkoj 2010. godini, održanoj u Malinskoj, kojoj su nazočili ministar turizma Damir Bajs, državni tajnik za turizam Željko Lenart, glavni inspektor Državnog inspektorata Kruno Kovačević, predstavnici Primorsko-goranske županije, MUP-a i Državnog inspektorata. Ministar Bajs je najavio i nove mjere u suzbijanju “sive ekonomije”.

- Kada završava sezona, ne završava borba protiv sive ekonomije pa oni koji nelegalno iznajmljuju mogu očekivati posjet inspektora - kazao je ministar Bajs. Na meti su oglašivači na internetu, strani državljani koji svoje objekte ilegalno iznajmljuju. Naime, inspektori su od 203 pregledana objekta u vlasništvu stranih državljana u 87 slučaja utvrdili nelegalnosti u poslovanju. Novost je, istaknuo je ministar Bajs, da će gospodarski inspektori moći provesti nadzor i nad objektima, za koje se pretpostavlja da pružaju nelegalne usluge bez prisutnosti vlasnika. Kako se čulo na sjednici, pojačani nadzori nastavit će se i u posezoni.

Komentara 3

Avatar neidemdalje
neidemdalje
20:44 17.09.2010.

svaka čast uhvatili 14 miliona a utaji se miliardu po sezoni. a kad bi još odbili troškove inspektorata bili bi još u minusu.

FR
friz
13:02 18.09.2010.

ministar Bajs,obračunaj s s organiziranim kriminalom oko sebe,mislim na tvoje kolege ministre,pa ćeš \"spasiti\" milijarde!!!! A ne što nam bacaš pijesak u oči,sa ilegalnim iznajmljivačima.Daj ljudima da se legaliziraju,pa neće raditina crno.Nažalost i svi oni koji u turizmu rade \"legalno\",razni kampovi,kafići,restorani,iznajmljivaći brodova i jahti itd,ne prijave sve i varaju državu!!!Izgleda najslađa ti je \"najslabija karika\",a to su iznajmljivaći soba i apartmana,koji i tako već jedva plaćaju \"turske namete\" lokalnih zajednica-šerifa, a mnogi od njih jedva već čekaju da se pojavi kakvi \"masni stranac\" da mu prodaju nekretninu.Mnogi koji su gradili kuće i kupovali apartmane,polako su shvatili da su se zaje...,jer iznajmljivanjem istih morali bi raditi jedino za lokalnu kliku-mafiju,koja novac od tih poreza uglavnom legalno pokrade!!!A ako netko najviše ilegalno uiznajmljuje,to su uglevnom domaći-domicilni vlasnici kuća i apartmana.Ali to je za novinare i vlast još uvijek \"abu tema\",o kojoj se nesmije pisati.I tako imamo ilegal.iznajmljivače kao građane prvog reda(domaći) i građane drugog reda svi ostali !!!!

VG
Veseli Gost
23:29 18.09.2010.

friz slazem se sa tobom 100%. Jadna sirotinja neka placa i postuje zakone 110%. tako da bi politicari i tajkuni mogli jos vise krasti. Tajkuni kupuju jahte na svoja poduzeca i ne plate porez. Tajkuni sebi isplacuju place kao dividendede i ne plate osobni porez. 200 tajkuna nasprama 4,500,000 hrvatskih gradana. Zasto hrvatski gradani ne uzmu vile i motike kao Matija Gubec i sasjeku te smrdljive tajkune i bace ih na dubriste pa ce tada svi hrvati bolje zivjeti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije