Lobiji na djelu

Obrađujemo otpad za samo 60 eura, ali smo morali otići u Petrinju

'otpad_anp_sis_180111'
Foto: ''
1/3
22.01.2011.
u 09:00

Iako iza nas ne ostaje gotovo ništa, a cijena je višestruko niža, vladajući nam nisu izišli ususret – tvrde Varaždinac Saša Kolarić i Međimurac Josip Šincek, vlasnici Ekotersusa, koji to žele raditi i u okolici Varaždina

Komunalni otpad obrađujemo za 350 kuna po toni (plus PDV), iza obrade ne ostaje gotovo ništa za deponiranje, sve je iskoristivo, zapošljavamo brojne radnike... No nismo prošli na natječaju u Varaždinu, a u Međimurju dva puta nismo dobili dozvolu. Sa svojom smo tehnologijom upoznali gradonačelnike i župane, no nitko nije reagirao da se riješi problem smeća i zaposle ljudi - tvrde Saša Kolarić i Josip Šincek, vlasnici čakovečke tvrtke Ekotersus.

Smislio hidro-termo blok

Taj Varaždinac i taj Međimurac stoga su sreću potražili drugdje. U Petrinji je proradio njihov pogon za razvrstavanje i obrađivanje komunalnog otpada, u kojem radi 58 radnika. Tvrtke Eko flor plus iz G. Stupnika i Lotus iz Varaždina dovoze im otpad, a radnici za trakom vade, svatko svoje, plastiku, staklo, željezo, papir, najlon, tkaninu, PET.

Iskoristivo se prodaje, sitna miješana plastika i tkanina melje za gorivo cementari Koromačno, a biootpad vraćaju Ekofloru, no uložit će i u svoju kompostarnicu.

- Najvažnije je pitanje anorganskog ostatka s kojim se, smatraju mnogi, ne može ništa, a ne smije se spaljivati. To su pelene, vata i ulošci. No osmislio sam hidro-termo blok. To je tehnologija kojom ih sameljemo i s aditivima ugradimo u betonsku galanteriju. Aditivi to stabiliziraju i kad prođe vijek betonskoj cigli, ona se može reciklirati kao i običan građevinski otpad - kaže Josip Šincek, koji je za blok dobio međunarodna priznanja, a blok je ispitan na Institutu građevinarstva Hrvatske i Bioinstitutu.

Mobilne sortirnice

Na temelju bloka, jer je zbrinut taj dio otpada, dobili su dozvolu za postupanje s neopasnim otpadom od Sisačko-moslavačke županije i ministarstva, tvrde, a ovdje nisu.

- Cijena 60 eura je realna. Ona pokriva "ulaz", to jest radnu snagu, pogon, energente... A "izlaz", to jest sirovine i blokovi, koje možemo prodavati, čine našu dobit u ovome poslu - odgovorio je Saša Kolarić na pitanje kako to da je njihova cijena višestruko niža od cijena na sjeverozapadu Hrvatske. Dodaje da još nisu kontaktirali samo s Varaždinskom županijom, pa će ovih dana stupiti u kontakt, jer žele pogon i u okolici Varaždina. Za njihove usluge, tvrde, zanima se više hrvatskih gradova, a uvode i mobilne sortirnice za turističku sezonu na moru.

Traže halu

- Jučer su došli predstavnici Ekotersusa rekavši da traže halu za razvrstavanje i obradu otpada te tražili informacije o dozvoli za gospodarenje otpadom i uvjetima - rekao nam je jučer Danijel Meštrić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije.

Rekao im je da konkretne lokacije ne zna, ali im je objasnio kakve namjene mora biti zemljište.

Nazvali smo još jednom i Sašu Kolarića, koji kaže da već "nagledavaju" jednu halu u Varaždinskoj županiji. (iv/VLM)

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
21:56 23.01.2011.

Prejeftini su. :((

BO
boki01
16:03 22.01.2011.

Pa naravno da u Varazdinu nisu uspjeli,jer u Vaarazdinu vlada mafija na čelu sa čehokom,pataftom i ostalima.....

KR
krka
08:58 23.01.2011.

Još jedna potvrda da je Varaždin poželjan za mafiju od čupavca i lokalne tajkune, a nedostupan ostalima. Dečkima čestitam na hrabrosti uz želju da zaposle još 58 radnika. Ovo jenajnovija potvrda da mafija drži sve poluge od vlasti i gospodarstvaa do najbanalnijih stvari. Opetovano pišem da se i sjajni bal i ostale priredbe organiziraju u službi \'\'kreme društva\'\' t.j. uskog kruga lovomana. Mafijaš čačkalo je bil pred par godina rekel da je Varaždin \'\'žabokrečina\'\' i bogme uz korumpiranu aktualnu vlast to i polako, ali sigurno postaje. Još me samo zanima kaj bu sa Ptičekom i ostalom mafijaškom družinom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije