REFORMA ŠKOLSTVA

Obvezno obrazovanje i prva dva razreda srednje škole

31.03.2004.
u 00:00

Jedan od prijedloga je i taj da se osnovna škola podijeli na šest godina razredne i dvije godine predmetne nastave

Unatoč tvrdnjama da ne žele revoluciju, već samo reformu koja će dovesti do poboljšanja kvalitete obrazovanja, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa postoje prijedlozi koji bi drastično promijenili osnovnu školu, ali i produljili obvezno obrazovanje za dvije godine. Potvrdio nam je to, uz ogradu da je još riječ samo o prijedlozima i da nisu jedini, i ministar dr. Dragan Primorac.

Oprezno do odluke

Proteklih dana u dobro obaviještenim akademskim krugovima moglo se čuti da će se sadašnja osnovna škola, koja funkcionira po modelu četiri godine razredne nastave i četiri predmetne, reorganizirati. Po novom, razredna nastava trebala bi trajati šest godina, a predmetna dvije godine. Obvezno obrazovanje produljilo bi se sa sadašnjih osam godina osnovnog obrazovanja i na prve dvije godine srednje škole.

- Broj godina osnovne škole ne bi se mijenjao, no još nije sve definirano. Imamo nekoliko različitih prijedloga, a jedan od njih je i da se osnovna škola podijeli na šest godina razredne i dvije godine predmetne nastave. No, ja sam vrlo oprezan i prije donošenja bilo kakve odluke struka i javnost morat će reći svoje - kaže ministar Primorac. Naglašava da bi osnovna škola i obvezno srednjoškolsko obrazovanje trebali biti jedan sustav, odnosno da se među njima mora uspostaviti programska vertikala. Prve dvije godine srednje škole po novome bi trebale postati obvezne, što stručnjaci pozdravljaju ocjenjujući da se Hrvatska na europskom tržištu teško može nositi s razvijenim zemljama i tehnologijama ako i sama ne postane društvo znanja. A to je, kažu, teško moguće ako dio djece svoje obrazovanje završi sa 15 godina.

Mišljenje struke

- Postoje različita mišljenja, no ja smatram da je jedan od naših problema i kratko obvezno školovanje. Nedvojbeno je, a to tvrdi i većina ljudi iz struke, da ga treba produljiti. Želje i prijedlozi su različiti, a kao jedna od mogućnosti spominje se i produljenje na deset godina, odnosno da u obvezno obrazovanje budu uključena i prva dva razreda srednje škole. No, u ovom trenutku mogu govoriti samo o idejama i željama jer se to sve mora uskladiti s financijskim, programskim, kadrovskim i drugim mogućnostima. Usto iz ovog ministarstva ni jedan projekt neće izići bez mišljenja struke te testiranja i senzibiliziranja javnosti - tvrdi Primorac.

Irena Kustura

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije