Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
očaj u općini

VIDEO Katastrofa u Bošnjacima nakon razorne oluje: 'Mještani od jutra na nogama, nema kuće koja nije stradala'

Foto: Čitatelj/Damir Matthaus/Facebook Kutina info
1/40
02.07.2024.
u 09:39

Prema dosadašnjim informacijama, nevrijeme je najviše pogodilo područja općine Bošnjaci. Njezin načelnik Andrija Juzbašić kazao je kako su od jutra na nogama te da su razmjeri štete ogromni

Nevrijeme praćeno kišom, tučom i jakim vjetrom zahvatilo je u ponedjeljak područje više županija, pri čemu je velika materijalna šteta prouzročena na području Vukovarsko-srijemske županije, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite. Dojave se odnose na oštećenja strujne infrastrukture, poplavljena dvorišta i kuće, padove stabala te oštećenja automobila, krovova i fasada. Sve su nadležne službe na terenu i rade na sanaciji, a radi utvrđivanja štete u obilasku su vršitelj dužnosti župana Franjo Orešković i voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić, kažu u Ravnateljstvu civilne zaštite.

Prema dosadašnjim informacijama, nevrijeme je najviše pogodilo područja općine Bošnjaci. Njezin načelnik Andrija Juzbašić kazao je za Večernji list kako su od jutra na nogama te da su razmjeri štete golemi.

“Velika prirodna nepogoda pogodila je Bošnjake. Padao je led veličine teniske loptice pola sata, nema kuće, čak ni crkve i fasade koja nije pogođena. Usjevi su skroz pogođeni”, kazao je da su na terenu i župan i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro., a o situaciji su izvijestili i premijera i Tomu Medveda. 

>>> FOTO Pogledajte razorne posljedice nevremena u Bošnjacima: Uništeni krovovi, fasade, razbijeni prozori...

1/51

Ministar Josip Dabro izjavio je: "Jutros sam kontaktirao DHMZ, imao sam brojne pozive jer poljoprivredni proizvođači inzistiraju na vraćanju protugradne obrane s raketama kao nekada. Zatražio sam od DHMZ-a stanje lansirnih rampi i došao do zaključka da su u jako lošem stanju. Znanost kaže da te rakete nemaju svrhu. Treba koristiti sva dozvoljena sredstva, makar i psihološki, kako bi ljudi bili svjesni da Ministarstvo poljoprivrede i DHMZ čine sve da spriječe ovakvo olujno nevrijeme. S druge strane, susjedne zemlje Srbija i BiH koristile su rakete, a ishod je bio isti kao kod nas. Postavljam pitanje: vrijedi li čekati i plaćati štetu od elementarnih nepogoda ili možemo uložiti u sprečavanje štete?"

>>> VIDEO  Ministar Dabro o sinoćnjem nevremenu

"Situacija je katastrofična. Župan će proglasiti elementarnu nepogodu. Najpotrebniji nam je zamjenski crijep, trenutačno mogu reći da će građevinska komisija doći, angažirali smo i dron da snimi cijelu situaciju", izjavio je načelnik Juzbašić.  Dodao je kako su sinoć imali i jedan mali požar na instalacijama, ali su ga uspjeli brzo ugasiti. “Struje ima samo u centru mjesta. HEP je na terenu, molimo građane da imaju razumijevanja kako će struja doći u sve dijelove”, kazao je načelnik Andrija Juzbašić. 

>>> VIDEO Andrija Juzbašić o sinoćnjem nevremenu

Jedan od mještana Bošnjaka kazao je za N1 da je u njihovom mjestu padao led veličine jajeta te razbijao crjepove i prozore. “Sinoć je bila velika vremenska nepogoda, odjedanput se stvorio oblak i iz njega je odmah počeo sipati led. Nevrijeme je pogodilo Osječko-baranjsku i Brodsko-posavsku županiju, gdje je padala jaka tuča. Najviše je stradalo područje od zapadnog dijela Slavonskog Broda do Nove Gradiške. Oštećeni su automobili i krovovi kuća, a neki dijelovi županije ostali su bez električne energije. Također, zabilježena je šteta na usjevima.

>>> GALERIJA: Jako nevrijeme pogodilo Hrvatsku

1/40

Policijska uprava vukovarsko-srijemska zaprimila je do 9 sati 34 dojave o događajima i štetama prouzročenim nevremenom. Zabilježena su oštećenja vozila uzrokovana tučom na županjskom području, pad stabala na prometnice i osobne automobile u Vinkovcima, rušenje prometnih znakova i signalizacije u Vinkovcima, pad građevinske skele u Vinkovcima, oglašavanje alarma na objektima u Županji i Vinkovcima te požar na krovu obiteljske kuće u Bošnjacima uslijed udara munje. Zasad nema prijava o ozlijeđenim osobama. Osim Ulice Jurja Dalmatinca u Vinkovcima, gdje je u tijeku uklanjanje građevinske skele, sve su prometnice prohodne. Točni razmjeri štete još se utvrđuju.

>>> VIDEO Jako nevrijeme pogodilo Novoselec u Gornjoj Dubravi

"Sve nam je uništeno – automobili, voćnjak, njive, bašče. Ne znam što više reći, ovo više nema smisla. Hoće li nam netko pomoći? Tko će namiriti ovu štetu? Kako ćemo živjeti?" izjavila je Vesna Gurov iz Županje za HRT

>>> VIDEO Nevrijeme u Dubravi

Komentara 9

TI
Tinček
14:02 02.07.2024.

Kažu da nema obrane. Ne plaši ptice s raketama. Ne pitaj, ne istražuj. Reci da drugovi, to je normalno i čekat ću da krene opet.

Avatar Idler 3
Idler 3
10:26 02.07.2024.

Jadni ljudi, kaj reč al ovo oko protugradne obrane mi ni jasno. More li to negdo suvislo pojasnit ? Ima li obrane od tuče il ne ?

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
12:03 02.07.2024.

Znači prvo rat, neimaština, komarci, sada i nevrijeme - pa ima li i jedan razlog za ostati u Slavoniji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije