SOLARNI MAKSIMUM

Očekuje se još nevjerojatnih prizora na nebu: Mogle bi se pojaviti aurore, stručnjaci pojasnili detalje

Northern lights in Ontario
Foto: Carlos Osorio/REUTERS
1/3
16.10.2024.
u 12:07

Proteklih dana crvene i zelene aurore bile su viđene u nizu dijelova svijeta, od Njemačke, SAD-a i Velike Britanije, pa čak do Mediterana

Američka svemirska agencija NASA u utorak je objavila da je Sunce u razdoblju solarnog maksimuma koji bi mogao trajati još godinu dana, što znači da bi se u narednim mjesecima mogle pojaviti aurore. NASA-ini znanstvenici pojasnili su da bi trenutni solarni maksimum, koji je počeo prije dvije godine, mogao trajati još neko vrijeme, a da će konačna potvrda ovisiti o daljnjoj analizi dosad prikupljenih podataka. Ova faza u pravilu traje između tri i četiri godine, tvrde znanstvenici. 

Solarna aktivnost prati ciklus od 11 godina, fluktuirajući između perioda mira i pojačane aktivnosti. Tijekom solarnog maksimuma događaju se sunčeve baklje i takozvana izbacivanja koronalne mase koja dovode do učestalijih geomagnetskih oluja i posljedičnih polarnih svjetlosti i aurora, piše Reuters.

„Ova objava ne znači da je riječ o vrhu solarne aktivnosti kojem ćemo svjedočiti u ovom solarnom ciklusu”, rekao je Elsayed Talaat, direktor za svemirsku meteorologiju u Nacionalnoj agenciji za oceane i atmosferu (NOAA). „Iako je Sunce dosegnulo period solarnog maksimuma, trenutak kad će ono doseći sami vrh neće se identificirati godinama ili mjesecima”. 

Proteklih dana crvene i zelene aurore bile su viđene u nizu dijelova svijeta, od Njemačke, SAD-a i Velike Britanije, pa čak do Mediterana. Ta se prirodna svjetla pojave kad čestice iz korone dođu u doticaj sa Zemljinim magnetskim poljem i pokreću geomagnetske oluje. Iako se vjerojatnost tih šarenih svjetlosnih prikaza povećava tijekom vrhunca solarne aktivnosti, NASA-ini znanstvenici pojašnjavaju da se aurore mogu vidjeti i pri smirivanju solarnih ciklusa

GALERIJA Zapanjujući prizori: Nebo iznad Hrvatske bilo je prošarano nijansama roze, crvene, ljubičaste...
Northern lights in Ontario
1/32
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije