Optužbe za plagijat

Od 243 stranice knjige čak su 162 doslovno prepisane iz triju mojih

dujanic
Arhiva VL
24.05.2011.
u 14:00

"Želim razgovarati s profesorom Haucom. Pa znamo se. Nije mi bila namjera prepisati njegov rad. Ljudi, kada sjednu, nađu najbolje rješenje.

Ugledni ekonomist, osnivač i prvi rektor Sveučilišta u Puli Marčelo Dujanić neće mirno u mirovinu. Samo nekoliko dana prije podnošenja zahtjeva za umirovljenje optužen je za plagijat. Njegova najnovija knjiga “Projektni menadžment”, točnije gotovo 70 posto te knjige, doslovce je prepisana!

Prosvjedno pismo

Tako barem tvrdi drugi ugledni ekonomist, slovenski redoviti profesor na Ekonomsko-poslovnom fakultetu u Mariboru Anton Hauc koji je, kako kaže, s krađom svojih autorskih prava upoznao i hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Veleučilište u Rijeci koje je 2010. godine i izdalo spornu knjigu i na kojem Marčelo Dujanić provodi svoje zadnje profesorske dane.

– Od ukupno 243 stranice knjige 162 doslovce su prepisane iz mojih knjiga Projektno poslovanje i projektni menadžment, Organiziranje projekata i Strateški menadžment i projekti bez navođenja mene kao autora – navodi u svom prosvjednom pismu profesor Hauc.

Osim teksta, dodaje, u “spornoj” knjizi objavljene su i njegove 53 fotografije, a kao autor nije naveden ni kraj polovice. Točnije, naveden je kao autor uz 21 fotografiju. Hauc, k tome, u svom pismu navodi i da sadržaj knjige profesora Dujanića ima 146 poglavlja od čega je čak 87 posto preuzeto iz njegove knjige, i to, kaže, s posve identičnim nazivima. Nije, dodaje, naveden kao autor ni uz tri tablice.

– Zbog toga ću svakako morati zaštititi svoja autorska prava i braniti intelektualno vlasništvo prema zakonima Hrvatske, Slovenije i Europske unije – zaključio je u svom pismu profesor Hauc.

Zanimljivo je i da je profesor Dujanić u predgovoru svoje knjige napisao kako su prikazani rezultati proizišli iz znanstvenog projekta Menadžment u poduzetničkoj ekonomiji, a koji ima potporu resorna ministarstva.

Prozvani profesor Dujanić ne krije da se profesor Hauc ljuti s pravom i poziva ga “za stol” pa će uz razgovor vidjeti što se može učiniti da se nastala situacija popravi.

Ispričao mu se

– S profesorom Haucom čuo sam se i ispričao mu se. To nije sve trebalo tako ispasti. Kao prvo, nije riječ o knjizi već o internom udžbeniku za studente na Veleučilištu koji je tiskan u samo 100 primjeraka. To je trebala biti nastavna građa. Mi smo napravili krivu procjenu i dali te materijale uvezati. Da nismo, pretpostavljam da se sve ovo ne bi ni dogodilo – uvjeren je Dujanić.

Dodaje i da je profesora Hauca citirao više puta te da je sve njegove knjige koje su korištene u nastanku udžbenika naveo i u popisu literature. I premda je u predgovoru navedeno da su rezultati proizišli iz znanstvenog projekta, “sporna” knjiga, dodaje, nije navedena u projektnom izvješću za 2010. godinu kada je i objavljena.

– No očito je to sve bilo nedovoljno. Situacija je sada takva kakva jest i stvarno bih volio da je što prije riješimo. Zato sam poslao pismo profesoru Haucu i nadam se da ćemo se uskoro naći i pokušati dogovoriti što napraviti – kaže Dujanić. Ogorčenje u njegovu glasu dok govori o “nezgodnoj” epizodi i te kako se osjeća. Danas je baš, kaže, namjeravao podnijeti zahtjev za odlazak u mirovinu, iza njega je više od 150 objavljenih radova.

Bio je godinama na raznoraznim funkcijama, od prorektora do rektora. Nikada, kaže, nije bio na sudu. A sada ovo!

– Ne znam hoće li me stvarno tužiti, vidjet ćemo. Vjerujem u razgovor i dogovor – nada se Dujanić.

I njegov šef, dekan Veleučilišta u Rijeci Dušan Rudić ima iste želje.

– Upoznat sam sa svime, ali odlučio sam prvo pustiti profesore da se sami dogovore. Koliko znam, ovdje nije riječ o tome da profesor Dujanić nije uopće citirao profesora Hauca već ga nije citirao dovoljno. Imamo svoje pravilnike, sve je propisano što se radi u ovakvim situacijama i ako se ugledni profesori ne dogovore, normalno da ćemo osnovati povjerenstvo koje će ustanoviti činjenice – kazao je dekan riječkog Veleučilišta Rudić.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
dujerijeka
23:05 27.01.2023.

istarski.hr/node/59979-kako-je-ugledni-rektor-postao-zrtva-pravosudnog-sustava

BC
BCA
19:07 24.05.2011.

Stari konj je pod stare dane napisao falš skriptu, radi zarade, jer jbg. mala je penzija!

OB
-obrisani-
14:04 24.05.2011.

u hrvatskoj nista novo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije