Pojeli bi nešto vaše, domaće, najčešći je odgovor gostiju kada ih poslužujemo. Znamo što ćemo im pripremiti, ali bili smo svjesni da nije dovoljno samo da ta jela nudimo u našim restoranima. Trebalo ih je objediniti u knjigu koja bi bila ogledalo gastronomije Karlovačke županije i s kojom možeš na kraj svijeta.
U tome smo i uspjeli. Sva jela su stvarna i kuhaju se u našim restoranima. Pripremili su ih kuhari koji su izradili i recepturu – kazala je bivša predsjednica županijske Udruge kuhara Ivana Vukmanić na predstavljanju “Tradicijske kuhinje Karlovačke županije”.
Sirari i pčelari
Riječ je o projektu županijske Turističke zajednice. U izradi jedinstvene knjige u kojoj se nalazi 97 recepata, od kojih 30 nosi oznaku hrvatska autohtona kuhinja, sudjelovalo je 18 restorana, vinari, pivari, sirari i pčelari.
Gusta juha od teletine u košarici od kruha, kaša, grah i suha rebra, dimljene suhe kobase, palenta na seljački, juha od bundeve, som u bijelom umaku, torta od kestena, čvarkuša, basa s projom, samo su neka od ukusnih, domaćih jela koja se mogu pronaći u spomenutoj kuharici. Uz svako jelo nalazi se i prijedlog za piće, vino ili pivo. Karlovački župan Ivan Vučić napomenuo je da je upravo takva kuharica nedostajala na tržištu.
Turisti žele domaće
– Mnogi naši restorani uvršteni su u najpoznatije u Hrvatskoj. No, nemamo prepoznatljivih autohtonih jela, iako imamo proizvode. Ova knjiga plod je takvog promišljanja, jer se sve više turista vraća obiteljskim autohtonim jelima pojedinih područja, pa i naše županije – kaže Vučić.
Predsjednik Hrvatskog kulinarskog saveza Damir Crleni napomenuo je da se Hrvatska mora okrenuti turizmu. Cilj je ponuditi ono što svijet traži, a to su upravo autohtona jela. Direktorica TZ-a Karlovačke županije Dina Begić rekla je da su kuharicom stvorili temelj koji se može nadograđivati. Zahvalila je svima koji su sudjelovali i pomogli u izradi kuharice. Među njima je i Veljko Barbieri, jedan od autora tekstova.