HIPERSONIČNE INOVACIJE

Od New Yorka do Rima za samo 55 minuta: Pogledajte ovaj zrakoplov koji leti šest puta brže od brzine zvuka

Foto: Venus Aerospace
1/3
28.10.2024.
u 10:22

Inženjeri vjeruju da će ova tehnologija omogućiti letove na puno većoj visini nego što je to danas moguće s komercijalnim zrakoplovima, uz drastično skraćeno vrijeme putovanja.

Američki start-up Venus Aerospace razvija zrakoplov koji bi mogao letjeti brzinom šest puta većom od brzine zvuka, omogućujući nevjerojatna putovanja poput onog od Rima do New Yorka za samo 55 minuta. Tvrtka iz Teksasa usredotočena je na razvoj hipersoničnog motora koji bi mogao revolucionirati zračni promet, nadvladavajući složene tehničke izazove i redefinirajući iskustvo letenja.

Venus Aerospace je predstavio VDR2 motor, koji se temelji na konceptu "rotacijske detonacije" i omogućava letove brzinom do 6 Macha. Inženjeri vjeruju da će ova tehnologija omogućiti letove na puno većoj visini nego što je to danas moguće s komercijalnim zrakoplovima, uz drastično skraćeno vrijeme putovanja.

Prva testiranja ovog motora planirana su za 2025. godinu, izvještava Corriere della Sera. Iako bi ovo moglo predstavljati veliki iskorak u zračnom prometu, tehnologija još treba proći dugačak razvojni put prije nego postane dostupna za komercijalnu uporabu. Uz ovu inovaciju, višesatna putovanja mogla bi se obavljati za manje od jednog sata pri brzinama većima od 7.400 km/h. No, prije nego što motor bude spreman za putničke letove, mora savladati tehničke izazove poput sigurnosti, energetske učinkovitosti, ekološkog utjecaja i ekonomske isplativosti.

Naime, upitna je ekonomska održivost takvih letova, s obzirom na iskustvo Concordea, francuskog nadzvučnog zrakoplova iz 1970-ih i 1980-ih, koji je zbog visokih troškova i sigurnosnih problema na kraju povučen iz uporabe. Venus Aerospace nada se izbjeći iste poteškoće razvijanjem motora koji kombinira brzinu, održivost i sigurnost. U slučaju da tehnologija ne bude ekonomski održiva za putničke letove, mogla bi pronaći primjenu u vojnom i teretnom prijevozu. Iako je tehnologija još u fazi testiranja, očekivanja su velika u narednim godinama.

Ključne riječi

Komentara 1

PR
predragbabic1
10:54 28.10.2024.

ne mogu zamisliti od čega bi trebalo biti izgrađen veliki putnički zrakoplov čija bi konstrukcija izdržala kretanje od 7 maha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije