Noć muzeja u Rijeci

Od torpeda do životinjskih sirovih strasti, jazza i mađioničara

noc muzeja
Marin Tironi/Pixell
27.01.2011.
u 14:32

U sve muzeje posjetiteljima je ulaz besplatan, programi počinju u 18 sati i traju do dugo u noć, a kroz sve postave osigurano je stručno vodstvo

Sedmu Noć muzeja koja se u hrvatskim gradovima održava sutra od 18 sati do jedan sat poslije ponoći u Rijeci će obilježiti raznovrstan program u svim muzejima uz besplatan ulaz za posjetitelje.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti poziva na izložbu Vlade Kristla kroz koju će posjetitelje u 20 sati provesti ravnateljica Muzeja Jerica Ziherl, no program počinje dva sata ranije, u 18 sati, likovnom radionicom Izabele Peculić koja će pokušati odgovoriti na pitanje tko je Vlado Kristl. U 21 sat počinje okrugli stol na kojem će sudjelovati autori koje je Kristl svojim radom nadahnuo i potaknuo na raznovrsne umjetničke izražaje. U Malom salonu na Korzu u 19 sati otvara se izložba Gorana Tomčića “Vječni zagrljaj” na kojoj će Riječani moći vidjeti nekoliko radova, među njima instalaciju nadahnutu arheološkim nalazom zagrljenih kostura, i razgovarati s autorom. U Muzeju Grada Rijeke izložba “Riječki torpedo” popraćena je predavanjem Dinka Zorovića, izložbom Istoga Žorža “Ars torpedo” i koncertom učenika Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.

Prirodoslovni muzej svoj program za Noć muzeja posvetio je temi “Sirove strasti u životinjskom svijetu”. Stručno vodstvo( u 18 sati) kroz postave Muzeja otkrit će posjetiteljima tajne privlačnosti između spolova i različitih načina razmnožavanja u svijetu životinja te pokazati koje sve čudne i ponekad opasne puteve životinje moraju proći da bi osigurale stvaranje potomstva i opstanak vrste. Sat kasnije predviđeno je multimedijalno predavanje iz evolucijske teorije seksualnosti Snježane Prijić Samardžije “Seksualna (r)evolucija”, a ugodna večer u muzeju, uz prigodno piće i kroštule, nastavlja se jazz-koncertom Denis Razz Quinteta i Astrid Kuljanić .

Muzej informatike Peek&Poke u 18 sati otvara vrata posjetiteljima koje će provesti kroz postav, a slijedi koncert benda “Tito’s boys”. U Sveučilišnoj knjižnici od 18 do 19 sati organizirano je stručno vodstvo kroz izložbu glagoljice, a u večernjim satima prikazivanje tematskih dokumentarnih filmova. U knjižnici će biti i promocija razglednica s motivima iz glagoljskih knjiga tiskanih u riječkoj tiskari Šimuna Kožičića Benje. U Pomorskom i povijesnom muzeju može se u večernjim satima uz stručno vodstvo pogledati stalni postav, galerija i lapidarij , izložbe “D’Annunzio - Božić, 1920” i “Od vijaka do junaka” , a Riječane koji dođu u Guvernerovu palaču zabavit će i mađioničar.

I Astronomski centar Rijeka dat će svoj doprinos Noći muzeja - ondje se mogu poslušati predavanja “Doba dinosaura”, “Utrka do Zemlje”, “Novosti iz Sunčevog sustava” i pogledati igrokaz “Izmjerimo zemlju”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije