RAZOTKRILI LOGISTIČKU ĆELIJU

Od Turske preko Bugarske i Srbije krijumčarili imigrante i uzimali im i do 3000 eura po osobi

Akcija Europola u Bugarskoj
Foto: Europol
1/3
07.10.2023.
u 08:34

Djelovali su kaže Europol, na periferiji tzv. Balkanske rute i zapravo su bili neka vrsta logističke potpore većoj kriminalnoj organizaciji koja se bavi krijumčarenjem migranata. Sve dok ih uz pomoć Europola nije nedavno razotkrila bugarska policija. Istraga protiv spomenute kriminalne grupe vodila se proteklih nekoliko mjeseci, a tijekom nje je utvrđeno da su organizirali logistiku krijumčarima ljudima, prije svega vozila kojima su se iregularni imigranti prevozili od istočne bugarske granice do Sofije te dalje do bugarsko-srbijanske granice.

Transport imigranata bio je organiziran u dvije faze: prvo bi ih se dovezlo do Sofije, gdje ih se razmještalo po raznim lokacijama kako bi se izbjegla policija, a zatim bi ih se prevozilo dalje do granice sa Srbijom. To im se naplaćivali od 1000 do 3000 eura po osobi, a u jednom  transportu bilo bi između 10 i 30 osoba.

Podaci prikupljeni tijekom istrage sugeriraju da je ova logistička ćelija zapravo dio veće kriminalne skupine  koja od Turske, preko Bugarske i Srbije krijumčari imigrante u Europu. Tijekom akcije u Bugarskoj je uhićeno pet osoba te je pretraženo sedam kuća. U tim pretragama nađeni su razni dokumenti za rent a car vozila, elektronična oprema, 10.000 eura...

Bugarske vlasti su inače prijavile  da se od polovine 2022. povećao broj aktivnosti krijumčara ljudima, a naveli su i da se povećalo i nasilje krijumčara ljudima prema imigrantima i  policajcima što je rezultiralo s nekoliko incidenata u kojima je poginulo više policajaca i imigranata.

Komentara 3

KO
Kornelije12
09:18 07.10.2023.

Od turske pa do srbije.. tim zemljama su dobordošli migranti zbog unosne djelatnosti, jer prosječno svakog opljačkaju za 1.000 eura, pa se to zbraja u milijardama, a znaju da neće kod njih ostati.

AN
angelstorm21
21:22 10.10.2023.

Očito te zemlje imaju veliku korist od migranata.

DU
Deleted user
08:57 07.10.2023.

Transport migranata je ilegalan iako ih je vlada vozila vlakovima, dok migrant za ulazak u zemlju EU dobije stan, smještaj i svu pomoć 🤷‍♂️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije