TERETE IH DA SU IZVUKLI 45 MILIJUNA KUNA IZ STEČAJNIH MASA

Odgoda o pravomoćnosti optužnice opet odgođena jer je Hrkać bolestan

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
07.04.2022.
u 17:03

Tražili su da ih sud izdvoji kao nezakonit dokaz, što je odbijeno, na što su uslijedile žalbe

Zahtjevi za izuzećem nezakonitih dokaza, žalbe na te odluke, bolesti stranaka u postupku... Kada su razvikani postupci u pitanju, obrazac zbog kojeg od podizanja neke optužnice do odluke o njezinoj pravomoćnosti proteknu godine, uvijek je isti.  

Drugačije nije bilo ni u slučaju u kojem USKOK Vesnu Malenicu, sutkinju Trgovačkog suda u Zagrebu, Peru Hrkaća, stečajnog upravitelja te još nekoliko osoba tereti  da su izvukli oko 45 milijuna kuna iz stečajeva koje su vodili. Optužnica koja je podignuta u svibnju 2020. ni jučer nije potvrđena, jer je  sjednica optužnog vijeća koja je  bila zakazana na zagrebačkom Županijskom sudu odgođena zbog Hrkaćeve bolesti.

Inače, ta je optužnica podignuta nakon dvije i pol godine istrage, a USKOK je sutkinji Malenici i Hrkaću nakon uhićenja u studenom 2017. i pokretanja istrage, bio blokirao imovinu vrijednu oko 10 milijuna kuna. Kada je optužnica došla do suda,  obranama su bile sporne snimke tajno snimljenih razgovora te pretrage koje su obavljene kod  osumnjičenika prilikom uhićenja.

Tražili su da ih sud izdvoji kao nezakonit dokaz, što je odbijeno, na što su uslijedile žalbe. I  tako, malo po malo,  više od četiri godine prošlo je od uhićenja sutkinje Malenice i Pre Hrkaća, a  suđenje još  nije ni počelo.

Prema optužnici. USKOK tvrdi da su sutkinja Malenica i Hrkać godinama bili dobro uigrani tandem, jer su zajedno tijekom godina vodili niz stečajnih postupka, velikih tvrtki i banka, poput Glumina i Komercijale banke. Vođenje stečajeva bilo im je, tvrdi, pokriće za izvlačenje novca i osobno bogaćenje.

Prema navodima USKOK-a, izvukli su oko 45 milijuna kuna, pri čemu su njih dvoje osobno "zaradili" oko 13 milijuna kuna. Osim njih dvoje, još su optuženi Tatjana Kušec, koja je bila Hrkačeva desna ruka, Miroslav Mitak, poduzetnik Milan Lučić, Josip Debić te tvrtka Moto sprint. 

Sutkinja Malenica i Hrkać se terete da su u stečajnim postupcima koje su vodili Glumina banku oštetili za više od 20 milijuna kuna, Glumina gradnju za tri milijuna kuna, Amforu maris za 15,5 milijuna kuna, TŽV Gredelj za 1,6 milijuna kuna, te da su u još 11 stečajnih postupka te tvrtke oštetili za još 11 milijuna kuna. Hrkać se tereti i da je radnike Gredelja tražio da mu besplatno obavljaju građevinske radove na njegovim ili sutkinjinim nekretninama, a tereti se i da je nezakonito zapošljavao članove svoje obitelji, prijatelje i poznanike.

Optuženici se terete da to počinili od kolovoza 2008. do studenog 2017. Sutkinja Malenica je nakon uhićenja udaljena s dužnosti, a DSV joj tu mjeru produljuje svaka tri mjeseca.

>> VIDEO Imovinska kartica ministra Paladine: Ratu kredita plaća 51.000 kn mjesečno, ima dva stana u Zagrebu i 45 građevinskih zemljišta


 

Komentara 1

Avatar VLbriše
VLbriše
17:07 07.04.2022.

Nije ni čudo da smo najgori u EU . Ovi kradu kao navijeni ,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije