Flambirani svinjski mozak, svitak od krumpira, kukuruzne palačinke... Sve to jučer su u kuhinji Centra Slava Raškaj pripremili sami štićenici. U pomoć su im priskočili i kolege iz bjelovarske Hotelijersko-ugostiteljske škole.
– Riječ je o programu “Uši širom otvorene” koji je osmišljen da pomogne učenicima s oštećenim sluhom da se nakon školovanja lakše zaposle i snađu na tržištu rada – rekla je Jelena Klopotan, psihologinja centra. Tijekom programa kuhanja štićenici su integrirani u miješane grupe sa srednjoškolcima bez oštećenja pa im je to dobra priprema za ono što ih čeka kad jednom nađu posao.
– Znam da sam odličan kuhar pa mislim da mi gluhoća neće biti prepreka u nalaženju posla – rekao nam je znakovnim jezikom učenik posljednje godine kuharskog smjera Kenan Abdulahi (18). U Zagreb je na školovanje mladić stigao iz Pule i, ističe, jedva čeka da se vrati kući.
– Tamo je moje more ... a ovo je super dan! – kaže. Komunikacija s učenicima iz Bjelovara nije mu, ističe, problem jer zna čitati s usana – objasnio je prije kuhanja Abdulahi.
Svinjski mozak bas nije jelo za pohvaliti, normalni ljudi to nejedu !!!