Matija Škrinjar iz Pitomače pokrenuo je posao i počeo proizvoditi sokove, a na tržište je zakoračio zanimljivim potezom. Građani mu mogu donijeti voće iz svojih dvorišta, vrtova, voćnjaka i on će im od tih plodova napraviti, kako ističe, prirodan i zdrav sok.
Naglasak na ‘kraljici voća’
– Dolazim iz voćarsko-vinogradarskog kraja u kojem ima dosta voća i povrća za preradu. Otkako je počela pandemija, ljudi stavljaju naglasak na prirodno i zdravo. I tako sam došao na ideju – svatko tko ima određenu količinu voća, može ga donijeti na preradu, a doma će odnijeti domaće i ukusne sokove – započinje 39-godišnji Matija Škrinjar, vlasnik tvrtke VitaRoots za preradu i proizvodnju prirodnih sokova od voća i povrća.
Donosili su mu dosad jabuke i aroniju, a najpogodnija je količina za preradu oko stotinu kilograma. Za litru soka u prosjeku treba 1,7 kilograma jabuka.
– Naglasak je na jabukama, jer to su “kraljice voća”. S proizvodnjom smo počeli prije nešto više od mjesec dana, ali reakcije su jako dobre, zadovoljni smo – nastavlja.
Recept za sokove je jednostavan.
– Temelj mog poduzetničkog pothvata su čisti prirodni sokovi, sto posto zdravi, bez ikakvih aditiva, konzervansa, primjesa i dodataka, pod sloganom “Ništa ne dodajemo, ništa ne oduzimamo” – naglašava Škrinjar.
Dosad nije imao prevelike veze s poljoprivredom, komercijalist je. Obrađuje neštovinograda u zakupu i voćnjaka jabuka. Sok od donesenog voća proizvodi za 4,5 kuna plus PDV po litri. Svoju firmu VitaRoots otvorio je u ožujku ove godine, u jeku pandemije, a adresa joj je u Poduzetničkom inkubatoru u Pitomači.
– Najbolji trenutak za pokretanje posla uvijek je onaj sadašnji. Nema smisla čekati i kalkulirati. Hrana je osnova života, a otkako se svijet bori s pandemijom, još se više razvija i svijest o važnosti prirodnog, zdravog i domaćeg. Stavlja se naglasak na kvalitetu proizvoda i tu vidim svoju priliku. Ne idem u utrku s industrijom i sokovima od tri kune koji su puni šećera i konzervansa, oslanjam se na to da su ljudi spremni platiti veću cijenu za kvalitetu, pogotovo ako je to domaći hrvatski proizvod – rezimira ovaj mladi poduzetnik.
Ideja o proizvodnji sokova rodila se lani u ovo doba, dok je pomagao u berbi sibirske borovnice na bratovu OPG-u i uvidio potencijal prerade tog voća u prirodne sokove. “Bacio” se u istraživanje tržišta, a ubrzo i u realizaciju poslovne ideje. Aplicirao je na mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za samozapošljavanje. Pronašao je proizvođača opreme iz BiH, zadnji krik tehnologije za proizvodnju sokova.
Dobije se stotinu litara soka na sat. Krenula je potom probna proizvodnja i priča se polako zahuktala.
Vlastita paleta sokova
– Nudimo preradu voća i povrća i bilo tko, građani, OPG-ovi, firme, svi koji imaju voće i povrće mogu nam pokucati na vrata. Upravo počinju prve berbe jabuka i od njih planiramo napraviti svoju paletu sokova – navodi. Četiri su im se vrste jabuka pokazale najboljima za sokove – granny smith, idared, jonagold i fuji.
– Ako se prerađuju u sokove, jabuke moraju biti zrele, ali nikako trule jer će pokvariti sok – pojašnjava Matija Škrinjar, koji je zahvalan Općini Pitomača kao i Mreži inkubatora Virovitičko-podravske županije na povoljnom smještaju.
VIDEO Darko (30) hoda na žici 20 metara iznad Korane: Prebacuje se okolo, osmjehuje i maše turistima!