Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Korčula

Odmaralište vraćeno Brodu, Duspara će tražiti odštetu

Duspara
Foto: Ivica Galović/PIXSEL
1/4
20.11.2013.
u 12:25

Bivši direktor Novogradnje Ivan Dragičević ne miri se s presudom

Nakon jedanaest godina pravne bitke, okončan je "Slučaj Korčula". Županijski sud u Slavonskom Brodu nakon ponovljenog je postupka potvrdio presudu Općinskog suda i odbio žalbu tvrtke Novogradnja, koja je od Grada tražila isplatu 572.253 eura u kunskoj protuvrijednosti. U obrazloženju stoji kako je tužitelj kao razlog žalbe naveo bitnu povredu odredaba parničnog postupka, ne navodeći pritom o kojim se povredama radi. Brodski gradonačelnik Mirko Duspara s olakšanjem je primio presudu kojom je, kaže, obranjena gradska imovina.

- Mi smo odmah ukazali da Korčula nije bila u temeljnom kapitalu Novogradnje kada ju je bivši direktor Ivan Dragičević ili tko već kupovao tijekom privatizacije, no to niti jedan sud niti državno odvjetništvo tada nisu uvažili. Dobili su presudu, iako su sve činjenice upućivale na to da Grad nije ništa kriv – kaže Duspara i dodaje kako su svi sporovi trajali neuobičajeno kratko, što upućuje na korupciju u pravosuđu. Zbog izgubljenog spora s Novogradnjom, Brod je prije četiri godine postao prvi grad u novijoj hrvatskoj povijesti koji se našao na sudskoj dražbi.

Prijetila mu je ovrha nad gradskim proračunom i 19 milijuna kuna vrijednom gradskom imovinom, iako je, prema Dusparinim riječima, njezina stvarna vrijednost bila oko 80 milijuna kuna. Slučaj nekadašnjeg ferijalnog odmarališta na Korčuli seže u 1989., kada je Ferijalni savez s Novogradnjom potpisao ugovor o dogradnji dvaju objekata. Kada se početkom 90-ih godina Ferijalni savez raspao, odmaralište je postalo državno vlasništvo koje je država 2000. vratila gradu. Novogradnja je tada tužila Grad zbog izvedenih, a nenaplaćenih radova u odmaralištu na Korčuli, a dug je s kamatama narastao na 19 milijuna kuna. - Sve ovo trajalo je toliko dugo da više ne znam osjećam li na kraju ponos ili nešto drugo – istaknuo je Duspara.

On je dodao kako će se svim silama boriti da naplati više od 5,6 milijuna kuna štete koja je nastala Gradu, od gubitka investicija do plaćanja odvjetnika, iako će mu u tome veliki problem predstavljati to što je Novogradnja u međuvremenu otišla u stečaj. Za razliku od Duspare, bivši direktor Novogradnje Ivan Dragičević tvrdi kako cijela stvar još ni izbliza nije završena. On očekuje da će Vrhovni sud, nakon što stečajni upravitelj uputi žalbu i vnakon što se obavi financijsko ještačenje, poništiti odluku Upravnog suda i da će odmaralište opet biti Novogradnjino.

- Duspara će polomiti zube na Vrhovnom sudu, koji će nakon revizije i vještačenja shvatiti da je prevaren, a onda će se odmotati priča. Vrhovni sud dozvolio je Upravnom sudu da na temelju pogrešaka u postupku na kriminalan način napravi to što je napravio – kaže Dragičević i dodaje kako je osobno cijeli slučaj prijavio USKOK-u.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije