KAŽNJIVO ZAKONOM

Održavate li sigurnosni razmak u prometu? Evo kolika je kazna ako to ne činite

Pojačan je promet na zagrebačkoj obilaznici  iz smjera čvorova Buzin i Zagreb-zapad prema naplati Lučko
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/3
14.08.2023.
u 14:39

Prema 109. članku Zakona o sigurnosti prometa na cestama se definira kako je vozač dužan držati potreban razmak kada se okreće iza drugog vozila, a tako da ne ugrožava sigurnost prometa

U jeku turističke sezone brojni su se stranci, ali i Hrvati našli na hrvatskim prometnicama na kojima se opetovano upozorava na održavanje razmaka između automobila. Ipak, ono što brojni vozači ne znaju je da se nepridržavanje propisanog i novčano kažnjava.

Kako prenosi Revija HAK, premaleni razmak i prekasna reakcija često mogu biti kobna kombinacija te uzrokovati teške nesreće. Prema općepoznatom pravilu razmak između dva automobila trebao bi iznositi dvije sekunde, što varira u metrima ovisno o tome kojom brzinom vozite. Ako se radi o 80 km/h, dvije sekunde su 44 metra. 

Prema 109. članku Zakona o sigurnosti prometa na cestama se definira kako je vozač dužan držati potreban razmak kada se okreće iza drugog vozila, a tako da ne ugrožava sigurnost prometa. Ne pridržava li se propisanog, vozaču slijedi kazna od 60 eura.

POVEZANI ČLANCI:

Tako u se u drugom članku objašnjavaju i pravila na javnim cestama izvan naselja, a koje imaju samo jednu prometnu traku. Kad se na javnoj cesti izvan naselja, koja ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, kreću jedno za drugim motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3.500 kg ili čija je duljina veća od 7 m, vozači su dužni između svakog od tih vozila držati razmak od najmanje 100 m. Osim toga, ako se radi o dva ili više vozila koje prevoze opasne tvari, njihov međusobni razmak ne smije biti ispod 200 metara, što se također kažnjava sa 60 eura. 

>> VIDEO Dim probudio stanare Splita: BMW izgorio na parkingu

Ključne riječi

Komentara 4

WA
wannabenovinari
19:10 14.08.2023.

Ma kakve kazne. Nigdje policije na cestama.

Avatar HajdukLika
HajdukLika
17:28 14.08.2023.

Razmak se ne drži zbog visine novčanih kazni, nego prije svega zbog zdravog razuma i prevencije nesreća!

BI
Biouskoli91
15:17 14.08.2023.

'vozač dužan držati potreban razmak kada se okreće iza drugog vozila' - kada se OKRECE?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije