VRHOVNI SUD I za rušenje zida nužan je program rada i mjere zaštite

Odšteta za smrt radnika 600.000 kn

29.12.2008.
u 18:20

ZAGREB, POŽEGA – Pet godina nakon smrti tada 28-godišnjeg radnika S. B., koji je poginuo u rujnu 2003. nakon što se na njega srušio pregradni zid u kompleksu požeškog obučnog centra HEP-a, tvrtka Presoflex iz Požege njegovoj će obitelji konačno morati isplatiti 616.000 kuna. Naime, Vrhovni sud odbio je reviziju na presudu požeškog Županijskog suda koju je podnijela tvrtka za koju je S. B. tada radio.

Renta za sina
Tako će Presoflex zbog pogibije radnika njegovu maloljetnom sinu i supruzi, te roditeljima na ime duševnih boli morati isplatiti po 154.000 kuna sa zateznim kamatama od 2006. godine. Usto maloljetnom sinu tvrtka njegova pokojnog oca dužna je isplaćivati mjesečnu rentu od 700 kuna, i to od 19. rujna 2003., kada je preminuo njegov otac, pa do punoljetnosti odnosno do kraja školovanja.

Za još dvoje članova obitelji koji su tražili po 75.000 kuna prema odluci drugostupanjskog suda vodit će se ponovno parnica za naknadu štete. Tvrtka poginulog radnika mora platiti njegovoj supruzi i sinu i parnične troškove od oko 19.000 kuna.

Radnik nije imao skelu
Sudovi su utvrdili da se nesreća na radu dogodila 18. rujna 2003. kada je S. B. čekićem rušio pregradni zid između dviju kupanica. Zid je pao na radnika nanijevši mu teške ozljede po prsima i potkoljenici, od kojih je dan poslije u požeškoj bolnici i preminuo.

Vrhovni je sud, kao i niži sudovi, zaključio da je tužena tvrtka svojim propustima pridonijela smrti radnika. Sud prije svega drži da je Presoflex povjerio radove rušenja pregradnog zida radniku koji za to nije bio obučen.

Usto, tvrtka je odgovorna za smrt radnika jer nije izradila odgovarajući program radova i mjera zaštite na radu, odnosno radnik je trebao zid rušiti s adekvatne skele.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije