Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori s EU

"Ohrabreni smo potporom za naše europske ambicije"

jandroković
Snježana Herek
26.06.2010.
u 15:50

Jandroković je naglasio kako svi očekuju jaku ulogu Hrvatske u regiji, potvrdivši spremnost naše zemlje da daje punu potporu zemljama regije u njihovom približavanju Uniji.

Göttweig/Wachau – Hrvatska je ohrabrena snažnom potporom za svoje europske ambicije koju je dobila na ovom jednom od najprestižnijih međunarodnih skupova posvećenom europskoj budućnosti, od dvojice ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije, Austrije i Slovačke, Michaela Spindeleggera i Miroslava Lajčaka - izjavio je u subotu hrvatski šef diplomacije Gordan Jandroković, koji sudjeluje na 15. Europskom forumu Wachau 2010 u samostanu Göttweig u Donjoj Austriji.

Dvodnevni forum se održava pod naslovom „Dunavska regija u novoj Europi – mogućnosti i izazovi“, a u njegovom radu sudjeluje više od 150 sudionika, visokih dužnosnika, ministara te uglednika iz javnogi političkog života zemalja članica EU-a i kandidata za članstvo u Uniji.

„Otvaramo posljednja tri poglavlja i imamo dobre izglede da pristupne pregovore s EU završimo do kraja ove ili početka sljedeće godine i kao 28. punopravna članica uđemo u Uniju 2012. godine“, istaknuo je Jandroković, obraćajući se sudionicima skupa. Dodao je kako je cilj Hrvatske da bude „100 posto pripremljena za EU, kad uđe u njeno članstvo“.

Jandroković je također naglasio kako svi očekuju jaku ulogu Hrvatske u regiji, potvrdivši spremnost naše zemlje da daje punu potporu zemljama regije u njihovom približavanju Uniji.

Govoreći o Dunavskoj strategiji, koja sadrži nekoliko razvojnih pravaca, transport, energetiku, životni okoliš, socijalno-gospodarski razvoj, obrazovvanje i kulturu i trebala bi biti usvojena u proljeće 2011. godine, šef hrvatske diplomacije je izrazio uvjerenje kako će Hrvatska, napraviti važan korak u cilju najboljeg iskorištavanja regionalnih potencijala .

„Hrvatska već koristi sredstva iz predpristupnih europskih fondova. Jedan od naših najvećih izazova kad uđemo u EU bit će korištenje kohezijskih i strukturnih fondova EU-a“, ustvrdio je Jandroković, dodavši da Hrvatska već priprema svoje“ administrativne kapacitete kako bi mogla potpunoma iskoristiti prednost punopravnog članstva u Unijii“.

„Moramo poraditi i na poboljšanju i izgradnji željezničke infrastrukture u Hrvatskoj, koja znatno zaostaje za cestovnom, i tu vidimo našu šansu da suradnjom u podunavskoj makro-regiji dođemo do sredstava iz EU-fonova“, zaključio je Jandroković.

Europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn izjavio je da je razvoj Dunavske strategije i operativne projekte u Podunavlju izdvojeno oko 100 milijardi eura. Dodao je kako se u sklopu europske regionalne politike traže načini preusmjeravanja cestovnog i željezničkog prometa na vodene putove, što je nova šansa za Dunav – potencijalno područje ubrzanog razvoja i zemlje kroz koje on protječe.

„Sada se koristi jedva tri do šest posto transportnih kapaciteta Dunava“, upozorio je Hahn.

Austrijski ministar vanjskih poslova govoreći o mogućnostima i izazovima Podunavlja u sklopu nove Europe, kao i oblikovanju tog područja u perspektivnu, održivu i sigurnosnu makro-regiju, naglasio je važnu ulogu Hrvatske kao buduće članice EU-a u prekograničnoj regionalnoj suradnji, zajamčivši našoj zemlji stalni i snažnu potporu na njenom europskom putu.

Slovački ministar vanjskih poslova Lajčak je izjavio da“ Hrvatska ne simbolizira samo vlastitu integraciju u EU nego i cjelokupnog zapadnog Balkana, bez kojeg, kako je kazao, nema Europe“.

Nakon plenarne sjednice rad je nastavljen raspravama u radnim skupinama o izazovima za unutarnju i vanjsku sigurnost dunavske regije, mogućnostima i prednostima Strategije EU-a za tu regiju kao i o kulturnom i prirodnom okružju Podunavlja.

 

Komentara 2

ST
standup
17:26 26.06.2010.

ma,..to je nasím politicarima i administraciji u interesu taj ulazak u EU- a Europske placé za njih nisu \"male\",..jer Radni ljudi.., bas´i necé imati puno od tega..jer $oldi u EU..nima, a necé ih ni biti...,.mozda na Horizontu.. !!

UK
Ugo Kajvez
19:11 26.06.2010.

\"..... \"Ohrabreni smo potporom za naše europske ambicije\".... \" . Možda pod tim misli na lovu koju je EU deponirala ovoj izdajničkoj eliti na njihove privatne račune u švici ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije