Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
L'amour toujours

Svjetski poznati party hit iz 1999. digao Njemačku na noge: Pjesmu zabranjuju na Oktoberfestu, a sve je počelo prošlog vikenda

Oktoberfest in Munich
Angelika Warmuth/REUTERS
31.05.2024.
u 14:00

Njemački stručnjaci sumnjaju kako nova desnica u Njemačkoj namjerno iskorištava i širi tu, u biti ljubavnu pjesmu, koja je preinakama i dodavanjima ljubav prema ženi pretvorila u ljubav prema njemačkoj naciji i njemačkoj domovini. Prema izvješću časopisa Stern, navodno postoje stotine videa s preinakama stihova te pjesme u desničarski ekstremistički sadržaj

Pjesma L'amour toujours (Uvijek ljubav) naziv je „techno party hita“ poznatog talijanskog DJ-a Gigija D'Agostina koji ovih dana izaziva mnoge rasprave u Njemačkoj. Koji je razlog da ljubavna pjesma talijanskog DJ iz 1999, a koja je 2001. godine postala mega-hit u Italiji i šire, danas bude toliko nepoželjna u Njemačkoj da njezino izvođenje sada zabranjuje organizator poznatog festivala piva Oktoberfest u Münchenu, ali sve više i organizatori drugih javnih skupova u toj zemlji poput Cannstatter Volksfest u Stuttgartu ili ugostitelja u Erlanger Bergkirchweihu.

Sve je počelo tijekom prošlog vikenda kada je u medije procurila videosnimka s jedne „zabave mlade građanske elite“ iz luksuznog Pony Bara u Kampenu na njemačkom otoku Sylt u Sjevernom moru, poznatom po dugim pješčanim plažama i skupim odmaralištima. Na snimci iz otočke „Whisky Mile diskoteke“ čula se „desničarska preinaka reinterpretacije pjesme“ L'amour toujours, s rasističkim i nacističkim povicima i sloganima poput "Njemačka za Nijemce“ i „Stranci van". Prema pisanju njemačkih medija, jedan je muškarac pritom navodno oponašao Hitlerov pozdrav, a mladi partijaneri su vrijeđali jednu mladu crnkinju na rasnoj osnovi te je čak i udarili po licu.

Snimka je zgrozila javnost jer se nije dogodila u nekoj seoskoj diskoteci već u okupljalištu bogate građanske elite. Istragu o tome odmah je pokrenuo ured državne sigurnosti, a videozapisi na kojem se uzvikuju neonacistički slogani osudio je i sam njemački kancelar Olaf Scholz, nazvavši ga "odvratnim i neprihvatljivim". Osim kancelara Scholza, osudu ponašanja mladih Nijemaca izrazila je i njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser. Ona je slogane nazvala „duboko nehumanim i rasističkim". Također je naglasila kako “mnoge studije godinama pokazuju da su desničarske ideje duboko ukorijenjene u srcu (njemačkog) društva”.

Njemačke tvrtke poput Deutsche Bank i Vodafonea reagirali su na optužbe da su njihovi zaposlenici bili uključeni u rasistički incident te su odmah otpustile zaposlenike koje su prepoznale sa snimaka. Policija je pokrenula istragu, a Thorkild Petersen-Thrö iz ureda javnog tužitelja Flensburga izjavio je kako su, prema njegovu mišljenju, uzvikivani slogani kažnjivi po njemačkom zakonu. Za poticanje na mržnju predviđena je minimalna kazna zatvora od tri mjeseca do maksimalno pet godina, rekao je Petersen-Thrö koji očekuje da će biti podignute optužnice protiv najmanje pet osoba koje su sudjelovale na partyju na terasi Pony Cluba. Vlasnici kluba rekli su kako nisu znali ništa o tome da je pjesma izvođena u njihovu klubu te da sada razmišljaju o tužbi protiv krivaca za ugled i nanesenu štetu.

POVEZANI ČLANCI:

Njemački stručnjaci sumnjaju da nova desnica u Njemačkoj namjerno iskorištava i širi tu, u biti ljubavnu pjesmu, koja je preinakama i dodavanjima ljubav prema ženi pretvorila u ljubav prema njemačkoj naciji i njemačkoj domovini. Prema izvješću časopisa Stern, navodno postoje stotine videa s preinakama stihova te pjesme u „desničarski ekstremistički sadržaj“, a koji je u pozadini popraćen melodijom L'amour toujours. Sam autor Gigi D'Agostino u izjavi koju prenose njemački mediji jasno kaže kako njegova pjesma „isključivo govori o snazi ljubavi, o prekrasnom, velikom i intenzivnom osjećaju koji povezuje ljude“. On sam kaže da ne zna ništa ni o kakvim preinakama te se čudi kako njegova pjesma L'amour toujours može biti zabranjena. Protiv zabrane izvođenja pjesme izjasnilo se i Profesionalno udruženje disk džokeja (Disc Jockey Professional Association – BVD).

– Odluke o zabrani izvođenja pjesme bile bi katastrofalne, kazao je Dirk Wöhler, predsjednik BVD-a, u intervjuu za Editorial Network Germany (RND ). No, on pritom ističe svoju jasnu osudu rasističkih izmjena teksta i tvrdi: Zabrana pjesme znači popuštanje desničarskim ekstremistima. Umjesto toga, pjesmu bi trebalo pustiti sada da postavimo primjer multikulturalizma.

Tako ne misli šef Oktoberfesta Clemens Baumgärtner koji u izjavi za njemačku novinsku agenciju (dpa) kaže kako je pjesma poprimila desničarsku ekstremističku konotaciju. On kaže kako „nema mjesta za desničarsko sranje na Theresienwiese“ te da neće dopustiti pjevanje te pjesme na najvećoj pučkoj pivskoj fešti na svijetu na koju dolaze i brojni turisti iz cijelog svijeta. Oktoberfest je "lagana i lijepa" manifestacija na kojoj nema mjesta za desničarske slogane koji su već bili spriječeni u prošlosti, rekao je Baumgärtner ističući kako je “Oktoberfest apolitičan” te da će takav i ostati.

GALERIJA Rod Stewart odmarao u ležernom izdanju u Dubrovniku

Oktoberfest in Munich
1/34

Komentara 24

Avatar Seurat
Seurat
14:25 31.05.2024.

Ljubav prema naciji i ljubav prema zemlji se sad označava kao "ekstremistički desničarski sadržaj"? .... Kraj se bliži, nema druge....

Avatar Númenor
Númenor
14:43 31.05.2024.

Njemačka pripada Nijemcima. A kome bi drugome? Pa zove se po njima.

KI
kiselovrhnje
14:40 31.05.2024.

I ovakve zabrane ce dovesti do nekog novog H*tlera. Demoniziranje svakog atoma njemacke drzave i nacije je kako jednom ekstremnom politikom stvaras plodno tlo za nove ekstremne politike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije