PRONALAZAK NESTALIH

Otkrivena nova grobnica kraj Vukovara: Pronađeni posmrtni ostaci dvije civilne osobe nestale 1991. godine

Nestali
Foto: Branimir Bradarić
1/3
25.09.2024.
u 13:02

U razgovoru s članovima obitelji ubijenih i nestalih Medved je rekao kako nova lokacija, koja se nalazi nedaleko od grobnice gdje su pronađeni posmrtni ostatci dva tijela, krije vjerojatno više tijela.

Nedaleko od Vukovara, uz Državnu cestu prema Negoslavcima, pronađena je grobnica u kojoj su pokopane dvije civilne osobe koje su nestale u Vukovaru tijekom 1991. godine. Potvrdio je to danas ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je rekao kako su na tom mjestu poslije informacija koje su dobili od sigurnosno – obavještajne zajednice ciljano proveli probno iskapanje. Poslije ovoga pronalaska slijedi ekshumacija, a onda i identifikacija koja će se provesti za Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu.

-Uz ovu lokaciju, gdje smo pronašli posmrtne ostatke dva tijela, paralelno provodimo probna iskapanja i na komunalnom odlagalištu Petrovačka dola gdje smo do sada pronašli posmrtne ostatke najmanje deset osoba. Isto tako počet ćemo i s probnim iskapanjima na novoj lokaciji na širem području Ovčare. Uskoro ćemo i nedaleko od ove grobnice započet i s paralelnim probnim iskapanjima na lokaciji za koju smo dobili saznanja da je tamo pokopan određen broj posmrtnih ostataka osoba ubijenih 1991. godine – rekao je Medved.

Ministar na novinarske upite nije želio govoriti da li potencijalna nova lokacija na Ovčari krije posmrtne ostatke i osoba koje su odvedene iz vukovarske bolnice u studenom 1991. godine i ubijene ali od kada im se gubi svaki trag. U razgovoru s članovima obitelji ubijenih i nestalih Medved je rekao kako nova lokacija, koja se nalazi nedaleko od grobnice gdje su pronađeni posmrtni ostatci dva tijela, krije vjerojatno više tijela. Ukazao je na činjenicu kako se poslije okupacije Vukovara i okolice vrlo često nehumano postupalo s posmrtnim ostacima ubijenih koji su prebacivani u sekundarne grobnice pa i pokopani na komunalnom odlagalištu.

VEZANI ČLANCI: 

- Ovo je potvrda institucionalnog pristupa tijela RH koja kroz Zakon o nestalim osobama, kojeg smo donijeli 2019. godine, sustavno rade na pronalasku nestalih osoba. Kroz taj zakon bilježimo i odličnu suradnju i sinergiju sa svim državnim tijelima, a najviše između SOA-e, MUP-a i Ministarstva hrvatskih branitelja. Svi ti napori daju rezultate – rekao je Medved.

Napomenuo je i kako su za pronalaske svih ovih grobnica došli kroz razmjenu informacija i sigurnosno – obavještajni rad kao i da dalje izostaje suradnja sa Srbijom. -Na sanaciji terena je poslije okupacije Vukovara i okolice sudjelovala tadašnja JNA. Samim tim sve te informacije o nestalim osobama i potencijalnim grobnicama kriju se u njihovim arhivima. Pozivam ih da smognu snage da ih otvore i ubrzaju cijeli proces potrage za nestalim osobama. Mi svakako nikad od potrage za nestalima nećemo održati ali oni mogu ubrzati cijeli taj proces – rekao je Medved.

Napomenuo je i kako će danas na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu biti obavljena identifikacija 5 posmrtnih ostataka osoba čije obitelji žive u Srbiji i BiH. Toj identifikacije nazoči i predsjednik Komisije za nestale osobe Srbije Veljko Odalović.

>>> FOTO Pronađena još jedna masovna grobnica

Nestali
1/21
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije