OKUPLJANJE LJEVICE

Zbog Turudića ljevica organizira prosvjed 17. veljače, Grbin: Otpor je naša obaveza

Zagreb: Zastupnici stranke Možemo! dočekali jutro na Trgu svetog Marka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/59
07.02.2024.
u 19:00

Tko god je glasao za njega, danas za mene ne voli ovu državu, neprijatelj je Hrvatske – kazao je predsjednik Milanović

Izbor Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika natjerao je lijevu oporbu na zajedničko djelovanje. Prvi sastanak SDP, Možemo, Glas, Radnička fronta, HSS, Socijaldemokrati, Fokus, Centar i stranka Dalije Orešković održali su odmah u srijedu nakon što je Turudić u Saboru izglasan na novu funkciju, a idući su zakazali već za četvrtak u 11 sati. Na novi sastanak moraju doći s odlukom svojih stranačkih vodstava idu li u organizaciju zajedničkog prosvjeda protiv najnovije kadrovske odluke Vlade koju vide kao "zadnji čavao u lijes" hrvatskim institucijama. U kasnim poslijepodnevnim satima je završio i sastanak predsjedništva SDP-a koje je odlučilo da idu u prosvjed.

- Kad kriminalna organizacija otprije poznata policiji pokušava i uspijeva instalirati svog poslušnika na čelo DORH-a i onda još prijeti hapšenjima kao što su to danas činili u Saboru, onda otpor postaje naša obaveza - kazao nam je čelnik Peđa Grbin i potvrdio da će se 17. veljače u Zagrebu organizirati prosvjed. Dodao je uz to da će im se pridružiti i druge stranke te da se detalji očekuju u idućim danima, a pozvao je i sve koji žele bolju Hrvatsku i vjeruju da je moguća da im se pridruže.

Još se i ranije tijekom dana čulo i da bi se prosvjed održao u subotu 17. veljače. S pozivima na otpor prvi su počeli u Možemo koji su dan i noć uoči izglasavanja Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika prostajati na Markovu trgu koji je oporba kao još jedan simbol "porobljavanja" izabrala i kao lokaciju na kojoj će se održati i novi zajednički prosvjed.

Zagreb: Zastupnici stranke Možemo! dočekali jutro na Trgu svetog Marka
1/33

Na izbor Turudića u srijedu se žestoko ponovno obrušio i predsjednik države. Kazao je kako je ovo "prvi put od Tita da partija odlučuje o čovjeku koji hapsi i zatvara". Izbor Turudića nazvao je nacionalnom katastrofom i ponovio kako je osobno poslao dokument koji govori jasno o kakvom se čovjeku radi.

– Cijele ove prepiske između madame i Turudića su ustvari višak. Hvala Bogu što su to objavili jer to ukazuje da je on osoba koja je trebala biti od interesa DORH-a. I sada se kao argument izvlači zašto netko nije reagirao 2015. godine. Pa zato što sam ja bio premijer, a ne terorist diktator. Ne možeš DORH-u narediti da pokrene postupak – kazao je Milanović. Poručio je kako bi javnost, da je to zabranjeno, bila prikraćena za saznanja s kakvim "vucibatinama imamo posla" te je i on, zanimljivo, upotrijebio riječ otpor i pozvao na "otpor ugnjetavačima".

POVEZANI ČLANCI:

Predsjednik je kazao i kako ne može sigurnosna procjena biti dokaz da je netko ispravan i da Plenković zatvara oči na sva saznanja o Turudiću koja ima, a koja mu je i on javio poput saznanja da se kao predsjednik Županijskog suda, kada je taj sud pokrenuo istragu, tajno sastajao sa Zdravkom Mamićem jer nije znao da je pod mjerama SOA-e. – Godine 2015. služba dolazi do spoznaja koje su proslijedili i DORH-u, kući koju ovaj probisvijet sada preuzima i pitamo se kako je to moguće. Tko god je glasao za njega, danas za mene ne voli ovu državu, neprijatelj je Hrvatske – kazao je predsjednik. Poručio je i kako DORH ima dosta saznanja o Turudiću i ponovio da ljudima u DORH-u dolazi čovjek prema kojemu imaju prijezir.

– Muzgavac prijeti DORH-u, novinarima u vidu nećemo vas utamničiti, ali ćemo ubiti Boga u vama dok nam ne date podatke tko vam je dao poruke od madame – kazao je predsjednik.

>> VIDEO Turudić je novi glavni državni odvjetnik, oporba pozvala na minutu šutnje

Ključne riječi

Komentara 43

MA
MarasG
17:51 07.02.2024.

Toliko pjene zbog Turudica moze biti samo kod onih koji u sebi kriju jaaaaki strah od progona.

MI
mikimouse12
17:57 07.02.2024.

neka daju neku kintu ilegalnim imigrantima da im ipak netko dodje na prosvjed

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
18:07 07.02.2024.

Ako bude odaziv kao jučer, mogu prosvjed održati i u telefonskoj govornici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije