MILANOVIĆ NIZAO UVREDE

'Plenković je terorist i diktator, a Turudić zadnja kriminalna vucibatina. Izabrala ga je partija'

Trogir: Zoran Milanović nakon sjednice Gradskog vijeća Grada Trogira dao je izjavu za medije
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/6
07.02.2024.
u 14:48

Predsjednik se u izjavama za medije posebno osvrnuo na Ivana Turudića koji je u srijedu u Saboru izabran za glavnog državnog odvjetnika

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je u srijedu retrospektivnu izložbu djela Ivana Meštrovića u Galeriji Klovićevi dvori, a nakon toga dao je izjave za medije. Predsjednik se najprije osvrnuo na Ivana Turudića, koji je u srijedu u Saboru izabran za glavnog državnog odvjetnika unatoč oštrom protivljenju oporbe.

"Ne znam za Plenkovićevu poruku DORH-u, ali će je i on već dobiti od nekoga. To je nezgodno s porukama, često na proljeće rijeka pravde dođe. Ja nisam poslao pismo Plenkoviću, ja sam poslao dokumentaciju u kojoj jasno stoji o kakvom se probisvijetu radi ako do tada nije bilo jasno", počeo je Milanović, očito nezadovoljan izborom Turudića za glavnog državnog odvjetnika. 

"Cijeli HDZ jednoglasno je izabrao ovog probisvijeta, a na kraju se okružio i cijelom partijom. Ovo je prvi put od druga Tita da partija na ovakav način sudjeluje u izboru glavnog državnog odvjetnika, čovjeka koji hapsi i zatvara. To je grozno za Hrvatsku", rekao je. 

Nazvao je potom USKOK-ovu optuženicu Josipu Pleslić Madame de Pompadour. "Sva ta pisamca su ustvari višak. Objavili su to novinari, i hvala Bogu da jesu, ali sve ovo drugo ukazuje na to da se radi o osobi koja je trebala biti predmet interesa DORH-a, a tu ne mislim na ovu Madame de Pompadour", kazao je Milanović.

VEZANI ČLANCI:

Odgovorio je potom premijeru Plenkoviću, koji je ranije upitao zašto Milanović na događanja oko Turudića nije reagirao 2015., kada se nalazio sa Zdravkom Mamićem. "Pa zato što sam ja bio premijer, a ne terorist diktator. Pa ne možeš DORH-u narediti da pokrene postupak. To nije u mojoj moći – ni danas, ni ranije, ni ikada", rekao je.

Referirao se i na novi Zakon o medijima i rekao da će pomilovati svakoga tko bude osuđen po toj osnovi. "Javnost bi, da je to zabranjeno, bila prikraćena za saznanja s kakvim vucibatinama imamo posla. I sad bi to zabranili. Pozivam na otpor ugnjetavačima, dat ću osobni doprinos kad budem mogao. Po Plenkoviću, to se ne bi trebalo objaviti, a ovo je informacija koju javnost mora znati, hvala Bogu da treba", rekao je. "Odmah će osoba koja bude osuđena biti pomilovana, odmah istog trenutka, iz kuka", dodao je.

FOTO Burna rasprava zbog Turudića. Oporba na kraju napustila Sabor: '...zabili ste zadnji čavao u lijes!'

Trogir: Zoran Milanović nakon sjednice Gradskog vijeća Grada Trogira dao je izjavu za medije
1/57

Ponovio je potom svoje mišljenje da je ovo "nametnuti državni odvjetnik kojeg je izabrala partija". "Sudit će po interesu partije i slizan je s partijom, on to ne skriva. On je kao predsjednik Županijskog suda, kada je taj sud pokrenuo istragu, našao vremena da se tajno sastaje sa Zdravkom Mamićem jer nije znao da je ovaj pod mjerama SOA-e. Bio je bahat i sumnjao je da mu prisluškuju telefon, ali ne i da ga prate", podsjetio je Milanović na sastanke Turudića i Mamića.

"Najstrašnija je stvar to što su se ti ljudi našli u takvim okolnostima. Nisam postavio pitanje tko im je dogovorio takav sastanak. Tko im je dogovorio? To su radili preko posrednika. U svakoj uređenoj državi i za slučajan takav kontakt morao bi pisati izvještaj. Jer se kao zadnja kriminalna vucibatina vučeš po mraku s čovjekom koji je pod istragom i koji je vani samo zahvaljujući kauciji od 2 milijuna eura. To o čemu su pričali potpuno je nebitno", nastavio je predsjednik.

VEZANI ČLANCI:

Imao je Milanović i poruku za one koji su glasali za Turudića. "Tko god je glasao za njega danas za mene ne voli ovu državu, neprijatelj je Hrvatske", naglasio je predsjednik da je ovo "nacionalna katastrofa".

Milanović je, kaže, zgrožen situacijom u DORH-u. "Za šefa im dolazi čovjek o kojem gaje najblaže rečeno prijezir. I onda još moramo slušati gadarije, da je nastupila zastara. Još fali samo da nam se na to netko izbelji i kaže: 'Ne možete nam ništa.' Neka pokaže jezik i kaže: 'Baš ste glupi, progurali smo vam polusvijet i ne možete nam ništa'", poručio je, nakon čega je poslao poruku onima koji su glasali za Turudića.

"Radite protiv Hrvatske", rekao je Milanović. "Sada imamo zakon koji želi spriječiti da ne vidimo kakve se seljačine i muljatori vrte uz vlast. On radi s ljudima iz stranke za stranku, pa toga je bilo još krajem 80-ih kada je gojenac išao po ljetnim školama kumrovečke škole. Toga nema, to za vrijeme Tuđmana polako prestaje, a nakon Račana i Sanadera to nestaje. Poslije nikome nije palo na pamet da bilo koga povezanog s političkom strankom postavi na takvo mjesto, ovo je akt jednog očajničkog nasilja. Ovo bi nas, da smo u predgovorima, koštalo članstva u Europskoj uniji. Ovo je najniža točka hrvatske politike otkad se ja njome bavim", dodao je.

O tvrdnji da ne može Turudiću oprostiti lex Perković, rekao je da je to izjavio saborski zastupnik Stjepo Bartulica koji je ostao danas suzdržan. "On je izostavio iz životopisa da je bio savjetnik Josipoviću i da je sjedio sa Sašom Perkovićem, sinom Josipa Plenkovića, no ja nisam. Kao i Plenković da se družio s Perkovićima, ja nisam. Ne znam te ljude i fućka mi se za Turudića. Mene to ne pogađa, ja te ljude ne znam", naveo je. 

Spomenuo je i Slovensku. "Ja sam u Slovenskoj bio sa Šerbedžijom, s Jagodom Buić. Nisam tamo kartao i slavio Martinje. Dat ću državno odlikovanje za istinu onome tko mi objasni kakva je moja veza s Kovačevićem i aferom Janaf. Pola HDZ-ove vlade je tamo bilo, polovica je pohapšena, ostao je Oleg Butković. Plenković nema pravo to spominjati. Ja sam sad ovdje i za sat vremena će biti netko ovdje. Kakva je poveznica? Netko je spominjao moje ime? Moje ime svi spominju sto puta dnevno. Ja, kad sam imao nešto reći, ja sam rekao. Turudić je priznao, samo što je rekao da se vozio samo pola sata. Prostitutke naplaćuju, priča se, i za pola sata", kaže Milanović.

Podsjetimo, Milanović je ranije na izvanrednoj konferenciji za medije otkrio da su se Turudić i Zdravko Mamić sastajali tijekom noći, nakon čega su u javnost procurile poruke koje je Turudić izmjenjivao s Josipom Rimac. Usprkos tome, Hrvatski je sabor u srijedu iskazao povjerenje Turudiću sa 78 glasova "za", 60 protiv i dva suzdržana.

VIDEO Turudić je novi glavni državni odvjetnik, oporba pozvala na minutu šutnje

Komentara 182

ZA
Zagrebčanka
15:01 07.02.2024.

Tusta glava koja je rasprodala naše zlatne rezerve naslijeđene od bivše jugoslavije zijeva samo kad treba reć nešto protiv nekog. Iz tih se usta nikad nije čulo ništa dobronamjerno i konstruktivno. Pitam se što bi bilo s nama tijekom prošlih globalnih kriza s potresima, koronom i općom recesiojm, da je Tusti bio premijer?Također bih voljela znati, tko su ti koji su ga izabrali? Putinovi hakeri i naša opća nezainteresiranost za sudjelovanje na izborima. To je cijena koju plaćamo zbog inertnosti izbornog tijela, koje nije svjesno koliku moć zapravo ima, ako se trgne iz zimskog sna. U Belgiji su izbori obavezni i nesudjelovanje se vrlo ozbiljno kažnjava. To je mjera koju bi i mi morali uvest prije nego li nas više nikad nitko neće ništa pitat.

DO
Domi
14:59 07.02.2024.

Nevjerojatno je kako si ovaj slučajni Predsjednik dozvoljava blatiti druge ljude! Milanoviću, zar te nije sram i tko te je ovakvog odgojio?

Avatar southman
southman
15:03 07.02.2024.

Crveni Kmeri u paničnom strahu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije