Barok na stolu

Okusi i mirisi jela pripremljenih po receptima iz baroknih kuharica

'varazdin/medjimurje, 21.01.2009., varazdin, prezentacija jela za sjajni bal u restaurantu zlatne ruke, miljenko borak s glazirani govedji but sa sunkom, sirom i kaparima Photo: marko jurinec/Vecernji
'marko jurinec/Vecernji list'
24.09.2010.
u 15:35

Juhe, meso divljači s umacima, goveđi file Patačić, paštete, domaći zeleni trganci, punjeni pačji batak...

Raskošnu baroknu priču u sklopu 40. Varaždinskih baroknih večeri, osim brojnih vrhunskih glazbenika na koncertima, raznih izložaba i modnih revija u dvoranama, dodatno će obogatiti gastronomska ponuda.

Pobrinuli su se za to kuhari iz restorana Zlatne ruke i Dravski motiv, hotela Turist i Tratorije-pizzerije Angelus.

– Restoran Zlatne ruke nudi jela pripremljena prema receptima bečkih i baroknih kuharica spojenih s modernim elementima suvremenih želja, ali s posebnim potpisom šefa kuhinje Miljenka Boraka – istaknuo je Dražen Jambriško, vlasnik restorana. Dodao je da sve posjetitelje u restoranu očekuje i dobra "vibra" obrtničkih cehova. Iz baroknog menija šef Borak preporučuje za predjelo paštetu od fazana i šljuke, bečku kobasicu od zečetine s tartufom, od juha pijetlovu s graškom i gustu od graha s gusjim čvarcima te flambirane puževe, a od glavnih jela punjeni pačji batak u cherry umaku i jelenji steak u umaku od grožđica i cimeta. Jednako zanimljiv bit će i barokni meni u Turistu, gdje šef kuhinje Damir Crleni izdvaja habsburšku juhu, krem juhu od buče, goveđi file Patačić i svinjski file Zakmardy te puricu z mlincima.

Barokni ugođaj uz rijeku Dravu pripremila je Bernarda Fajfarić, šefica kuhinje restorana Dravski motiv, koja iz te ponude izdvaja smuđa sa žara. Pršut od vepra i jelena, domaći zeleni trganci, medaljoni jelena lopatara u umaku od šumskog voća samo su dio ukusne gastronomske ponude koju će moći kušati gosti Angelusa. Baroknu ponudu delicija prate i prigodne cijene.

 I u ponudi slastica su kuhari bili maštoviti te su sve prilagodili baroknom ozračju. U Zlatnim rukama na meniju su torta od limuna, parfait od kestena, karamelizirane kruške, a u Turistu izvrsna varaždinska torta od čokolade i kestena. Rapsodiju sladoleda i vrućeg voća nazvanu vilinski pehar poslužit će u Dravskom motivu, a tortu od sira te sachericu nude u Angelusu. U svim objektima hotela Turist te na nekim koncertima moći će se kušati i posebna, barokna kava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije