na sudu časti

Olujić: U HDZ-u vrijedi ona 'kadija te tuži, kadija ti sudi'

Jadranka Kosor
Patrik Macek/PIXSELL
23.02.2013.
u 11:15

Tomislav Čuljak neće predsjedati vijećem Visokog časnog suda, ali suđenje neće biti otvoreno za javnost, kažu u HDZ-u

Jadranka Kosor još nije odlučila hoće li angažirati odvjetnika za suđenje na Visokom časnom sudu HDZ-a, ali pretendent je na tu funkciju Krunislav Olujić. On je već metodu suđenja i funkcioniranja VSČ-a sveo na poznatu poslovicu: Kadija te tuži, kadija ti sudi.

– Što drugo reći kad je drugostupanjsko tijelo VSČ-a Predsjedništvo HDZ-a, koje je i odobrilo pokretanje stegovnog postupaka i želi gospođu Kosor isključiti iz stranke – rekao je Olujić i dodao da bi mu bila čast zastupati Jadranku Kosor. Zanimljivo je, nastavio je, da prema tzv. postupovniku, branitelj optuženog na VSČ-u mora biti član HDZ-a, a prema Statutu slučaj se treba riješiti odmah na prvom ročištu. Olujić se ne brine da bi zbog zastupanja bivše šefice HDZ-a mogao biti izbačen iz stranke.

U HDZ-u, pak, na primjedbu Jadranke Kosor da će tražiti izuzeće Tomislava Čuljka, predsjednika VSČ-a, jer, po njoj, ne bi bio objektivan jer je davao izjave o samom postupku protiv nje, odgovaraju da Čuljak neće predsjedati vijećem koje će voditi stegovni postupak. Također, na njezine zahtjeve za otvorenim suđenjem odgovaraju da za takvo što nema nikakve šanse. J. Kosor poziva se na to da se u radu VSČ-a primjenjuje duh Zakona o kaznenom postupku, a u HDZ-u odgovaraju da je riječ o stranačkom sudu i karikiraju da je riječ samo o duhu ZKP-a, a ne o doslovnoj primjeni.

– Statutom HDZ-a propisano je da branitelj na VSČ-u može biti samo član stranke, tako je uvijek bilo. Pa, radi se o stranačkom sudu, kako bi bilo da netko tko nije član stranke raspravlja o stranačkim stvarima – odgovaraju u HDZ-u. Tvrde da je Statutom uvijek bilo propisano da postupak treba završiti na prvom ročištu.

– Jadranka Kosor će, uz poziv na VSČ, dobiti i napismeno u čemu je sve prekršila Statut – kažu u HDZ-u.

Sjednica VSČ-a trebala bi biti održana u roku od osam dana.

>> Kosor: Uz Tuđmana sam bila do njegove smrti

>> Stegovni postupak protiv Jadranke Kosor, protiv bili Prgomet i Stier

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije