Gorski kotar

Onečišćena voda iz vodovoda Vrbovsko traži hitna rješenja

voda
19.01.2011.
u 15:27

Udruga Uzor traži od Grada Vrbovskog da hitno ustanovi alternativnu opskrbu vodom, uredi izvorište Javorova kosa i realizira projekt sanacije izvorišta Ribnjak iz 2007. godine

Udruga za zaštitu okoliša i razvitak Grada Vrbovskog Uzor poziva zainteresirane na tribinu pod nazivom “Važnost aktivizma građana u zaštiti okoliša” koja će se danas, 19. siječnja, održati u Društvenom domu Vrbovsko u naselju Dobra, od 18 do 21 sat. Gost je tribine Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner.

Povod je problem na koji se posljednjih tjedana u javnosti često ukazivalo, onečišćena voda za piće iz vodovoda Vrbovsko. Udruga Uzor zatražila je od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo nalaze ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode za piće iz vodovoda Vrbovsko. Nalazi pokazuju da je voda iz izvora Ribnjak stalno bakteriološki onečišćena, povremeno je riječ o vrlo visokom onečišćenju zbog čega postoji povećani rizik oboljenja kojem su uzročnici bakterije i virusi. Takvo stanje zahtijeva dodatno pročišćavanje vode jer sama dezinfekcija nije dovoljna kako bi bila zdravstveno ispravna za piće. Budući da se voda dodatno ne pročišćava, iz Uzora ukazuju na ozbiljno kršenje odredbi Pravilnika o zdravstvenoj ispranosti vode.

Upozoravaju i na ugroženost izvora Ribnjak, koji bi u slučaju izlijevanja otrovnih kemikalija ili nafte na autocesti ili naftovodu bio isključen iz upotrebe, što bi Vrbovsko koje nema alternativnog rješenja ostavilo bez vode. Rješenje je u Goranskom vodovodu koji je usvojila Skupština Grada Vrbovskog, stoji u zaključku upravnog odbora udruge Uzor, ali prema informacijama kojima raspolažu od odgovornih u općinama Gorskog kotara predstavnik Vrbovskog je to odbio. Problemi oko vode isplivali su i na održanom sastanku u mjestu Jablan gdje su građani negodovali zbog čestog nedostatka vode, osobito ljeti, ali i onečišćenja iz izvorišta Javorova kosa zbog neodržavanja toga izvora i cjevovoda.

Udruga Uzor traži od Grada Vrbovskog da hitno ustanovi alternativnu opskrbu vodom, uredi izvorište Javorova kosa i realizira projekt sanacije izvorišta Ribnjak iz 2007. godine te obavijesti građane o kvaliteti vode za piće kao i o postupku nadležnih zdravstvenih ustanova kao što je prokuhavanje, pročišćavanje kako voda ne bi bila štetna za zdravlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije