Na ražnjevima u zidanoj peći vrte se jarići, gotovo u ritmu taktova truba limene glazbe iz Ludbreških Sesveta. Ljudi sjede ispod šatora i na drvenim klupama ispod mirišljave agacije, čekajući svoju porciju mesa. Dva para u narodnim nošnjama plešu na travi. Klinci se igraju, trčkaraju okolo i čude se divljim dravskim guskama u obližnjem rukavcu. Prava idila!
– Oni što je u Lici janjetina, u Međimurju bi mogla biti jaretina. To nije jelo koje se jede dva ili tri puta tjedno, nego rjeđe, kao specijalitet zbog kojeg će gosti dolaziti k nama i uživati – kaže Stjepan Zadravec, koji je sa suprugom Jasminkom bio domaćin Dana jaretine, jedinstvene gastonomske manifestacije u Hrvatskoj. Na svom imanju Trščanski zvir kod Oporovca ugostili su brojne gladne goste iz nekoliko županija, pa i Slovenije, koji su mogli birati između jaretine pečene na ražnju za 45 kuna, gulaša za 25 i sireva. Obitelj Zadravec lani je otvorila prvu međimursku siranu kozjeg sira. Jasminka je završila tečaj, a u svom su dvorištu u Oporovcu uredili prostoriju koja zadovoljava stroge uvjete. Za početak su izabrali nekoliko vrsta – mladi, dimljeni i polutvrdi sir te sir u bučinu ulju.
– Idemo s onim vrstama koje kupci najviše traže. Želja nam je da kupci dolaze k nama na imanje i na licu mjesta degustiraju. Neka vide u kakvim se uvjetima uzgajaju koze i kako nastaje sir. Zato planiramo otvoriti i kušaonicu – kaže Jasminka. Iako je, dodaje Stjepan, o tome još prerano govoriti, želja im je gostima pružiti i uslugu spavanja, i to na – sijenu. Bit će to nešto sasvim novo u turističkoj ponudi. Zadravčevi prirodu vide kao važan dio svoje poslovne "avanture".
– Ljudi koji dolaze na ovakva druženja u prirodu nisu tu samo da se najedu, oni žele uživati u nečem drukčijem. Povezali smo se i s poljoprivrednim proizvođačima iz okolnih sela, koji nude svoj med, sokove, kupinovo vino, sir i drugo. Glavni je uvjet da imaju gotove proizvode. Treba nuditi ono što možemo sami proizvesti, a ne uvozno. Tu Hrvatska najviše griješi – kaže S. Zadravec.