Mogu li njezini građani izgubiti želju za slatkim, pitanje je koje Veliku Britaniju godišnje stoji najmanje 6 milijardi funta godišnje. Tolika je, naime, financijska šteta preslatke (i premasne) prehrane Britanaca s kojom se povezuje 70 tisuća preuranjenih smrti svake godine, 12 posto od ukupnog broja umrlih! Stručnjaci i prehrambena industrija na mukama su zbog te najsmrtonosnije prijetnje današnjice koju, kako ovih dana piše Observer, već zovu – novim duhanom.
Pretjerana konzumacija šećera, poznato je, ne prouzročuje samo pretilost i loše zube već je povezana i s bolestima poput dijabetesa tipa 2 i povišenog kolesterola te povećanim rizicima oboljenja od raka, srčanih bolesti i moždanog udara.
Skupina eminentnih stručnjaka prošlog je tjedna britanskoj vladi savjetovala da prepolovi preporučeni dnevni unos šećera na samo 5 posto od ukupnog energetskog unosa, dok unutar „zidina“ industrije hrane već dulje vrijeme vode „tihi“ rat s potrošačima. Kako smanjiti šećere u proizvodima, a da oni to ne primijete i ne prestanu ih kupovati, krucijalni je problem kojim se, zasad uglavnom neuspješno, bave u njihovim „svemirskim“ laboratorijima.
Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili prelistajte e-izdanje!
Iz Večernjeg lista izdvajamo i ove teme:
>> Stručnjakinja Loretta Napoleoni: ISIL obično ne snima taoce za razmjenu
>> Izbor najbolje OPG-a: Prodali kafić i uložili u hobi od kojeg su stvorili posao života
>> Dalmatina prvi put u jednom mjesecu zaradila 100 milijuna kuna
>> Manje rate kredita, Švicarci ruše prejaki franak
A kako bi bilo da ljudi počnu kuhati, mislim stvarno kuhati! To znači ne pomiješati nešto sa nečim i hopla, eto "ukusnog" jela, već kuhati svježe namirnice. A kako bi bilo da se ljudi počnu malo više kretati, rekreativno see baviti sportom (u okviru svojih mogućnosti). Onda im ni to malo čokolade, sladoleda ili čipsa ne bi naškodilo.