POSLALI PORUKU

OPEC poslao upozorenje EU: Buduće sankcije Rusiji mogle bi stvoriti velike šokove na tržištu

Leuna petroleum refinery TotalEnergies Mitteldeutschland Gmbh
Foto: Waltraud Grubitzsch/DPA
1/3
11.04.2022.
u 22:01

Predstavnici Unije OPEC-u su naglasili da taj savez ima odgovornost osigurati ravnotežu na tržištima energenata, kazao je predstavnik EK-a

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak je poručila Europskoj uniji da trenutne i buduće sankcije Rusiji mogu stvoriti jedan od najvećih šokova na tržištu nafte te da taj savez ne može zamijeniti ruske količine i neće povećati svoju proizvodnju.

U vrijeme dok Bruxelles planira nove sankcije ruskom energetskom sektoru, dužnosnici EU-a u Beču su održali sastanak s predstavnicima OPEC-a uslijed poziva zapada toj skupini od 13 država da poveća proizvodnju.

„Moglo bi doći do gubitka od 7 milijuna barela ruske nafte i drugih energenata dnevno, zbog trenutnih i budućih sankcija“ i drugih radnji, rekao je glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo.

Uzevši u obzir trenutno stanje u sektoru, nastavio je Nigerijac, „bilo bi gotovo nemoguće zamijeniti gubitak količina te magnitude“. 

EU je ponovno pozvala države OPEC-a da razmotri povećanje proizvodnje kako bi se ublažio rast cijene, rekao je predstavnik Europske komisije Reutersu. 

Predstavnici Unije OPEC-u su naglasili da taj savez ima odgovornost osigurati ravnotežu na tržištima energenata, kazao je predstavnik EK-a. 

Energetski savez dosad je odbio pozive SAD-a i Međunarodne agencije za energiju da poveća svoju proizvodnju da bi se ublažio rast cijena koji je prošli mjesec bio najviši u posljednjih 14 godina.

EU smatra kako OPEC može povećati proizvodnju iz rezervnih kapaciteta, stoji u OPEC-ovom dokumentu u posjedu Reutersa. 

Barkindo je rekao kako je trenutna nestabilnost tržišta posljedica „nefundamentalnih faktora“ izvan OPEC-ove kontrole, signalizirajući da države neće povećati svoju proizvodnju.

Trenutne članice OPEC-a su Alžir, Angola, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Kongo, Saudijska Arabija, UAE i Venezuela.

OPEC+, prošireni format saveza kojem se pridružila i Rusija, u svibnju će povećati proizvodnju za 432 tisuće barela u sklopu planiranog postupnog napuštanja rezova u proizvodnji uvedenih tijekom pandemije covida-19.

Situaciju iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

>> VIDEO Rusi tvrde: Uništili smo četiri proturaketna sustava S-300; Zelenski: Spremni smo za njihove akcije. Odgovorit ćemo

Ključne riječi

Komentara 11

XA
xaron
22:23 11.04.2022.

Tipično za EU birokrate. Prvo zaustave dotok energenata iz jednog izvora , pa onda idu okolo i traže da neko drugi to nadoknadi. Normalno bi bilo ( za razvijene zemlje) da prvo nađu rezervnu liniju snabdjevanja energentima, a da zatimm zaustave dotok energenata iz neželjenog izvora. Nebitno je što se ovdje radi o Rusiji, jer bito mogao biti bilokoji izvor ( Iran, Venecuela, Nigerija…)

Avatar bimbopus
bimbopus
19:18 12.04.2022.

Kaj je s mojim biciklinekom , tko se igra boga pekel ga čaka .

UN
uvijek.nepokolebljiv
00:47 12.04.2022.

Najvaznije u poruci OPECA su "MOGLE BI"! Kao kada bi svinje imale krila mogle bi letjeti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije