U Zagrebu obavljen prvi kirurški zahvat u liječenju teške bolesti

Operacijom na mozgu 
S. M. dobio 43-godišnju bitku s epilepsijom

operacija
Saša Zinaja
VL
Autor
Diana Glavina
25.09.2009.
u 19:14

U Kliničkoj bolnici “Sestre milosrdnice” uspješno ga je danas operirao prof. Johannes Schramm, svjetski stručnjak u ovom području medicine i predstojnik Klinike za neurokirurgiju Sveučilišne bolnice u Bonnu.

Četrdesetosmogodišnji S. M. boluje od epilepsije od pete godine, a prije 15 godina prestao je reagirati na lijekove pa je, unatoč antiepilepticima, imao učestale epileptične napadaje.

Od danas bi oni trebali biti prošlost. S. M. prvi je pacijent koji je u Hrvatskoj podvrgnut kirurškom liječenju epilepsije.

Većina potpuno izliječena
U Kliničkoj bolnici “Sestre milosrdnice” uspješno ga je danas operirao prof. Johannes Schramm, svjetski ekspert u ovom području medicine i predstojnik Klinike za neurokirurgiju Sveučilišne bolnice u Bonnu.

Uoči operacije, na konferenciji za novinare, prof. Schramm je objasnio proceduru izvođenja vrlo osjetljivog operacijskog zahvata. Nakon kraniotomije, otvaranja sljepoočnog režnja pacijenta, kirurg posebnim instrumentima kroz moždanu strukturu ulazi u duboke regije mozga kako bi došao na mjesto koje je ranije dijagnosticirano kao žarište epilepsije, kao izvor svih problema. Najčešće žarište epilepsije je upravo unutrašnja strana sljepoočnog režnja mozga.

Operacijom se razdvajaju neurološke strukture i vadi se djelić moždanoga tkiva, veličine oko centimetra, koji je zahvaćen bolešću. Metoda kirurškog liječenja epilepsije namijenjena je prije svega pacijentima koji su postali otporni na lijekove pa i uz terapiju lijekovima svakodnevno doživljavaju, ponekad, brojne epileptične napade.

U Klinici za neurokirurgiju u Bonnu od 1989. do 2008. godine operacijom je liječeno 2500 bolesnika, godišnje se ondje operira stotinjak ljudi, a operacijski uspjeh iznosi između 70 i 80 posto.

Uspjeh ovisi o mjestu žarišta bolesti, ali većina pacijenata nakon operacije epileptičnih napadaja više nema, dok su kod manjeg broja pacijenata u kojih nije postignut stopostotni operacijski uspjeh epileptički napadaji u velikoj mjeri smanjeni.

Nizak rizik smrtnosti
– Rizik operacije je nizak i smrtnost u našemu centru iznosi 0,016 posto. Imati neliječenu epilepsiju, kada i lijekovi postaju neučinkoviti, neusporedivo je rizičnije i opasnije nego operacija – rekao je prof. Schramm, čiji je centar među tri najveća u svijetu upravo za operacijsko liječenje epilepsije, a u Zagrebu sudjeluje u radu međunarodnog simpozija.

Ravnatelj Vinogradske bolnice prof. dr. Krešimir Rotim naglasio je da će u bolnici liječenje epilepsije samostalno obavljati ekipa naših liječnika koje vodi neurokirurg dr. Tomislav Sajko.

Nakon jednogodišnje obuke u Bonnu, dr. Sajko je prvi neurokirurg u Hrvatskoj educiran za kirurško liječenje epilepsije. Prof. Rotim očekuje da će u prvoj godini obaviti desetak operacija, poslije između 20 i 30 godišnje.

– Broj operacija ovisit će i o neurolozima koji moraju prepoznati i usmjeriti pacijente s tzv. refrakternom epilepsijom, kojima treba operacija. Trebali bi biti upućeni u specijalizirane centre u kojima se može provesti stručna prijeoperacijska dijagnostička obrada. U većini slučajeva riječ je o osobama mlađe i srednje životne dobi, a zbog bolesti često ih prati stigma, imaju teškoća u zapošljavanju i društvenoj integraciji – rekao je prof. Krešimir Rotim.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
20:49 25.09.2009.

Drago mi je zbog čovjeka i da će se vratiti u normalan život. Veliki je to uspjeh. Sretno!

LA
Laura Anny
21:37 25.09.2009.

Fantasticno, da je tako nesto izvodljivo i u Hrvatskoj. Upozorenje roditeljima, imajte dobre oci i posmatrajte svoga sina i poslije operativnog zahvata. U slucaju moje kcerke koja je operirana u Svedskoj, povecani ili smanjeni hormoni u njenom organizmu uticu na dolazak povremenih napada, Sretno!

OB
-obrisani-
23:27 25.09.2009.

Operacijom na mozgu S. M. dobio 43-godišnju bitku s epilepsijom ==================0 Drago mi je što se tiće ovoga i opercije, no da li su doktori razmišljali o nekom vidu operacije mozga za naše političare, da im se bar malo količinskii poveča i stavi u funkciju. Ovako dalje ne ide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije