VATRA POD NADZOROM

VIDEO Opet gori kod Šibenika: Planuo automobil, požar se proširio na šumu

požar kod Šibenika
Foto: Marko Pražen
1/5
15.08.2024.
u 19:20

U gašenju požara sudjelovala su tri zrakoplova Canadair CL 415

Na nerazvrstanoj cesti Vrpolje-Perković nedaleko od Šibenika, u 15.25 sati došlo je do samozapaljenja osobnog vozila, a požar se proširio na nisko raslinje i makiju. Prema informacijama Policijske uprave šibensko-kninske, do samozapaljenja automobila došlo je kada je 64-godišnjak upravljao vozilom šibenskih registarskih oznaka te je, prilikom polukružnog okretanja, prednjim dijelom vozila izletio van kolnika i naletio na kamen.

Odmah smo podignuli dovoljan broj ljudstva, stižu i dva kanadera, situacija je ozbiljna, kratko je za Večernji list kazao Volimir Milošević, šef JVP Šibenik. Šibenskim ulicama jurila su vatrogasna vozila koja su išla na intervenciju u Perković. Oko 17 sati kanaderi su na požarištu i gase požar iz zraka i pomažu pripadnicima vatrogasne zajednice na tlu u zaustavljanju širenja vatre. Gusti dim vidio se se iz obližnjeg Vrpolja gdje se tradicionalno slavi blagdan Velike Gospe, a mjesto su prelijetali kanaderi. Prije 18 sati, cesta za Perković prije ulaza Vrpolje na A1 smjer prema Splitu je zatvorena, kao i cesta nakon izlaza Prgomet, iz smjera prema Šibeniku.

Oko 18 sati, Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestila je kako je požar pod nadzorom gasitelja. U gašenju požara sudjelovala su tri zrakoplova Canadair CL 415, a na požarištu su 42 vatrogasca s 15 vozila iz  JVP Šibenik, IVP Šibenik, VZŽ Šibensko-kninske te DVD-a Brodarica-Krapanj, Grebaštica, Perković, Šibenik, Zablaće, Zaton i Bilice. 

Osim požara kod Perkovića, ŽVOC Šibenik zaprimio je u 15.52 sati dojavu o požaru niskog raslinja i makije na području Knin - Crvena zemlja. Angažirana su četiri zrakoplova Canadair CL 415, a na požarištu je 26 vatrogasaca s 11 vatrogasnih vozila iz JVP Knin, IVP Šibenik te DVD-a Biskupija, Ervenik, Sveti Juraj Kistanje i Knin.

Crne brojke bilježi Šibensko-kninska županija u vrhuncu protupožarne sezone, a vatrogascima iz Dalmacije u pomoć stalno stižu kolege iz intervencijskih centara iz cijele Hrvatske. Osim povećanog broja požara, čini se kako će i vrijednost opožarenih površina biti rekordna - podsjetimo kako je tijekom samo 24 sata u velikom požaru u skradinskom zaleđu krajem srpnja izgorjela površina veća od tisuću hektara. Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić jučer je na županijskoj Skupštini govorio o stanju u vatrogasnoj zajednici. Naglasio je kako iz godine u godinu svjedočimo sve većim požarima na koje odgovaraju četiri JVP sa 122 vatrogasca i 27 DVD-a s 35 profesionalnih vatrogasaca.

– Po čovjeku mjesečno imamo 920 do 930 eura i problem nedostatka kadra najizraženiji je u unutrašnjosti županije. Znam kakva nam je demografska slika u tim krajevima i ona će iz godine u godinu biti lošija. Jednostavno nema mladih ljudi koji bi se za minimalnu naknadu odlučili raditi ovaj posao. U našem akcijskom planu predvidjeli smo oko 250 kilometara šumskih puteva, a samo ih je pola prihvaćeno – kazao je Dukić. Trošak ovogodišnjih vatrogasnih intervencija u županiji već dosegao 660 tisuća eura, bez da su u njih ubrojeni letovi 61 protupožarnog zrakoplova. Dukić je opet apelirao i da se iznađe rješenje za uređenje šuma i šumskih puteva. – Ovo u što mi ulazimo nisu šume. To su džungle i prašume – poručio je Dukić.

Podsjetimo, u razgovoru za Večernji list, šef HŠ Nediljko Dujić također je upozorio na ovaj problem, kazavši kako im za svaki iskrčeni put treba suglasnost Ministarstva okoliša te da ovaj problem svi moraju zajednički rješavati i tražiti nove modele, jer je činjenica da sustav obrane od požara ima manjkavosti.

Komentara 1

AN
antonelić
14:56 16.08.2024.

pa zar je moguće da neki naš sustav ima manjkavosti ??? a ja sam mislio da je sve idealno posloženo ... falilo je samo malo domoljublja i evotigana , uletio je domovinski pokret i hrvatska je prodisala ... još da nam bog da malo kiše i krećemo prema blagostanju ... yupiiii !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije